Novi razvoj odnosa

Direktor Balkanske grupe za politiku u Prištini Naim Rashiti u razgovoru za RSE ističe da je posjeta kandidata PDK za premijera Kosova Bedri Hamze Americi "novi razvoj u odnosima Vašingtona i Prištine" naglašivši da je uvjeren da posjeta ima veze sa mogućim otvaranjem mosta na Ibru.

Ne spekulišući o detaljima sastanka, Rashiti kaže da je Hamzina posjeta "važna i predstavlja otvaranje vrata" u vrijeme dešavanja na sjeveru, a posebno trenutno kada su tenzije na sjeveru i odnosi Vlade Kosova, kosovskih institucija, sa SAD i Kvintom otišle predaleko.

On ocjenjuje da je Kosovo zbog nedostatka koordinacije sa saveznicima mnogo oštećeno na međunarodnom planu.

"Posjeta Hamze je novi razvoj odnosa sa Vašingtonom za Kosovo. Odavno nije bilo posjeta i sastanaka na visokom nivou, zbog napetih odnosa između kosovskih institucija i administracije Josepha Bidena. Konkretno, novi je razvoj događaja da se lider opozicije sastaje u Bijeloj kući i to se ne dešava često. A drugo, ubjeđen sam, da je to vezano za Mitrovicu, most i postoji ili je pokušana neka simbolika u odnosu na dešavanja u Mitrovici. Ali druge detalje posjete ne znamo. Visoki američki zvaničnik Karpenter, sa kojim se Hamza sastao, bio je ambasador SAD pri OSCE-u, veoma je bliska osoba Bidenu. I, naravno, da je on veoma visoki zvaničnik SAD po pitanju bezbjednosti i odnosa sa EU, sa Evropom i Evroazijom", rekao je Rashiti.

Na pitanje da li se ova posjeta može shvatiti kao podrška SAD Hamzi, koji je kandidat za premijera iz PDK, Rashiti kaže da u ovoj fazi ne može reći da bi sastanak mogao biti politička podrška Hamzi.

Kada su u pitanju ciljevi susreta, Rashiti naglašava da to ima veze sa pitanjem razvoja Mitrovice.

"Ubjeđen sam da je to u vezi sa pitanjem razvoja Mitrovice, na sjeveru, oko mosta. Jer, Hamza je i gradonačelnik opštine Južna Mitrovica, lider i kandidat PDK za premijera. Tenzije na sjeveru ili odnosi Vlade Kosova, institucija Kosova, sa SAD i Kvintom su otišle daleko. Ušli smo u ciklus uzastopnih akcija, u nekom obliku, u velikoj mjeri izgubili povjerenje jedni u druge, tako da vidimo veliku izolaciju ili akciju izolovanja institucija Kosova od Zapada", istakao je Rashiti.

Naglasio je da dosadašnje djelovanje Vlade Kosova šteti imidžu Kosova.

"Pitanje mosta je pitanje koje se lako moglo riješiti u procesu unutrašnjeg dijaloga, sprovođenja sporazuma i koordinacije i saradnje sa međunarodnim faktorom. Uvjeren sam da bismo imali realne korake i da bi cilj otvaranja mosta bio postignut unutrašnjim političkim procesom", rekao je direktor Balkanske grupe za politiku u Prištini.

Naglasio je i da bi se "proces cjelokupne integracije sjevera, otvaranje mosta i sprovođenje dijaloga odvijao mnogo lakše i bolje i sa više koristi za Kosovo, da je bilo zajedničkog plana sa saveznicima Kosova".

"U vezi sa sprovođenjem dijaloga i održavanjem izbora, procesom vraćanja Srba u institucije, sprovođenjem Ahtisaarijevog plana između dvije opštine [u Mitrovici] Južne i Sjeverne, i tako dalje. A da smo imali istinski sveobuhvatan politički proces koji se bavi svim ovim, uvjeren sam da bi bilo podrške i za otvaranje mosta", zaključio je Rashiti.

Izvor: Kosovo Online/RSE