Opštinsko pitanje

Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazllum Baraliu izjavio je da se po pitanju otvaranja mosta na Ibru nepotrebno komplikuju stvari, a sve zbog, kako je rekao, određenih političkih ciljeva pojedinih političkih krugova, na Kosovu i van njega.

U izjavi za Kosovo Online, Baraliu navodi da je pitanje mosta unutrašnje pitanje, ne samo jedne zemlje, odnosno Kosova, već opštine kojoj pripada, u ovom slučaju Sjeverne Mitrovice.

"Sasvim nepotrebno, a zbog određenih političkih ciljeva stavljeno na dnevni red dijaloga Kosova i Srbije u Briselu, postalo je u neku ruku, zapravo međunarodno pitanje između Kosova i Srbije. Ali, tamo je donjeta neka odluka, odnosno sporazum, uz posredovanje EU, i u međuvremenu je most otvoren za pješake. Ali, određeni krugovi nisu pristali da se most otvori za vozila“, kaže Baraliu.

Napominje da je pitanje pokrenuto i zbog određenih ciljeva vlade, koja se bliži izborima, ali i drugih ciljeva, te da se i kroz izjavu zemalja Kvinte ono ponovo aktuelizovalo.

Uvjeren je – bespotrebno.

"Bio sam prije dve ili tri nedjelje u Sjevernoj Mitrovici, kao stručnjak UNDP i Agencije za statistiku u vezi sa popisom. Apsolutno sve što sam video u drugim opštinama, video sam i u Sjevernoj Mitrovici, čak neke stvari urednije nego na drugim mjestima. Građani su shvatili da su suživot i zajedništvo neophodni za budućnost“, kaže Baraliu.

Konstatuje da su političke elite na Kosovu i u Srbiji, pa čak i spoljna politika EU koja, kaže, nije bila korektna, niti vođena u duhu principa na kojima počiva – dovele do aktuelizacije tog pitanja.

"Pa su bili protesti, i ta diskusija, situacija oko dva člana jedne partije srpske zajednice… Nepotrebno se komplikuju stvari, zbog određenih političkih ciljeva pojedinih političkih krugova, u zemlji i van nje“, smatra Baraliu.