Imaju kapacitet

Bezbjednosne snage Kosova redovno djeluju sa bespilotnim letjelicama "Bayraktar", ali isključivo na Kosovu, istakao je ministar odbrane Ejup Maqedonci dodajući da ti dronovi imaju kapacitet da osmatraju udaljena područja, a da su pripadnici BSK-a spremni da odgovore na svaki bezbjednosni izazov u cilju zaštite svojih građana i teritorije.

"Koristimo bespilotne letelice Bayraktar. Zajedno sa generalom Jasharom, komandantom BSK-a, tokom maja posjetili smo jedinicu bespilotnih vazdušnih sistema, novu jedinicu koju smo osnovali nakon obuke upravljanja dronovima Bayraktar", rekao je Maqedonci za Klan Kosova.

Na pitanje da li su dronovi prešli na teritoriju Srbije, Maqedonci je istakao da se dronovi koriste samo na teritoriji Kosova, ali da imaju kapacitet da osmatraju udaljenija područja.

"Ne, mi ne koristimo dronove van teritorije Kosova. Kapacitet ovih dronova je da posmatraju teren dalje nego što se dron nalazi u vazduhu, ali nikada nam nije bila namjera da koristimo ove dronove za posmatranje drugih teritorija", tvrdi Maqedonci.

Kaže da se dronovi koriste samo kako bi se uočili rizici na teritoriji Kosova, kako bezbjednosni, tako i prirodni, poput prirodnih katastrofa.

Dodao je da pored dronova, BSK imaju i druge obaveštajne kapacitete koji prikupljaju bezbjednosne informacije.

"Mi inače prikupljamo informacije o teritoriji oko granice kada postoje opasnosti sa određene teritorije i vidimo prisustvo 28 vojnih baza i 20 baza žandarmerije na od 300 metara do pet kilometara od granice Kosova kao opasnost i prijetnju. Ipak, naše jedinice ni u kom slučaju ne prelaze granicu Kosova", naveo je Maqedonci.

Ocijenjuje da su BSK sposobne za borbene zadatke zaštite Kosova.

"Svaki pripadnik BSK ima završene osnovne vojne kurseve i druge kurseve koji omogućavaju da bude spreman za borbena dejstva. Sa svim kapacitetima koje trenutno imamo, sposobni smo da operišemo i odrađujemo različite zadatke, među kojima su i borbeni zadaci zaštite teritorije", rekao je Maqedonci.

On je dodao da su obuka i opremanje BSK po najvišim standardima NATO-a.

"Motiv je veoma visok, priprema je velika, naša oprema, sistemi naoružanja su sistemi koji se nabavljaju uglavnom iz zemalja NATO-a. Komuniciramo sa resornim ministarstvima zemalja NATO-a, ali i drugim zemljama", ukazao je Maqedonci.

Potvrdio je da u ovoj fazi BSK neće biti obaveznog služenja vojnog roka.

Maqedonci pojašnjava da obavezan vojni rok nije sam po sebi cilj, već je sredstvo za jačanje BSK.

"Koncept sveobuhvatne zaštite je element blizak ideji obaveznog služenja vojnog roka, treba naglasiti da obavezna služba nije bila cilj sam po sebi, već sredstvo za postizanje cilja, a to je izgradnja sistema odbrane", ističe on.

Napominje da, ipak, svi građani Kosova imaju pravo da se prijave kao dobrovoljci za BSK.

"Koncept sveobuhvatne odbrane je dobrovoljno služenje i želja većine građana Kosova je da doprinesu našoj zemlji. U ovoj fazi neće biti obavezno služenje vojnog roka. Trenutno je prioritet ispunjenje sveobuhvatnog plana tranzicije, plana dogovorenog sa Sjedinjenim Američkim Državama, i pokretanje i operacionalizacija sveobuhvatne odbrane kao novog koncepta odbrane i bezbjednosti, tako da su ove dvije oblasti na kojima će biti fokus naredne dvije godine", rekao je Maqedonci.