Koordinacija obavezna

Bivši ministar lokalne samouprave Sadri Ferati izjavio je da insistiraranje vlade na otvaranju glavnog mosta na Ibru nastavak nedostatka pune saradnje sa međunarodnom zajednicom što uzrokuje stvaranja tenzija koje nisu u interesu Kosova, prenosi Telegrafi.

„Naše iskustvo sa saobraćajnim oznakama, zatim uklanjanjem Srba iz institucija je iskustvo koje pokazuje da nije bilo dovoljno koordinacije sa međunarodnom zajednicom. Vidite kakvi su rezultati sa kojima nismo zadovoljni. Da se ovako nešto ne bi ponovilo, mislim da je koordinacija obavezna“, kazao je Ferati.

Komentarišući za danas zakazanu debatu u Opštini Sjeverna Mtrovica povodom otvaranja glavnog mosta na Ibru, Ferati smatra da će je većina Srba bojkotovati.

On je dodao da je pravo Vlade Kosova da stvori uslove za slobodno kretanje, uključujući i otvaranje mosta Ibri, ali znajući da na sjeveru postoji rizik od tenzija, naglašava da je zbog toga obavezna i neizbežna koordinacija sa međunarodnom zajednicom.

Komentarišući jučerašnji protest Srba iz Sjeverne Mitrovice, Ferati smatra da je riječ o politizaciji problema.

„Zato što ih most zaista ne ugrožava... Zato što postoje još dva mosta, i na istoku i na zapadu, preko kojih vozila ulaze u taj dio grada. Pa oni to radije politizuju. Dakle, to je nerazuman protest, ali i pored toga, znajući da su Srbi podstrekivani i stvaraju i druge probleme, možda je dovoljno da se međunarodna zajednica ne složi sa ovim pitanjem da bi prekinuli odnose sa međunarodnom zajednicom“, rekao je Ferati za Kallxo.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi