Vlada i Ministarstvo ćute

Plate rudarima rudnika "Trepča-jug" još nisu isplaćene iako je premijer Kosova Albin Kurti 20. februara 2024. godine obećao da je to preduzeće prioritet. Međutim, sada Kurtijeva Vlada i njeni resori ćute iako rudari već skoro tri mjeseca nisu primili zarade, piše Reporteri.

Kako navodi portal, iako je bivši načelnik rudnika Bashkim Kurti obećao da će plate biti puštene u ponedjeljak nakon dogovora sa Ministarstvom privrede, plate rudarima još nisu legle na račune.

Ni Kancelarija za medije Vlade Kosova ni Ministarstvo ekonomije nisu odgovorili na interesovanje medija po ovom pitanju.

Iako već skoro tri mjeseca nisu primili plate, radnici koji održavaju pumpe stabilnim i električari ne napuštaju "Trepču- jug", jer podzemni spratovi mogu da budu poplavljeni.

"Stvaramo im uslove da rade. Dajemo im vazduh, vodu, struju i oni rade. U potpunosti podržavamo rudare, ali ne možemo stati. Ako stanemo, ceo rudnik staje, ruši se, uzima vodu. U stvari, kopa više nema. Čak i ako nam ne platite, mi imamo obavezu. Onog dana kada stanemo, rudnika više nema, voda ulazi u rudnik i potrebne su godine da se ta voda ukloni", rekao je Enver Tahiri, odgovoran za elektroenergetiku "Trepče jug".

Izvor: Kosovo Online/Reporteri