Ograđuju se od mogućih posljedica

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu kaže da predstavnici zemalja Kvinte i EU nisu poručile premijeru Albinu Kurtiju da se protive namjeri da otvori glavni most na Ibru, već da ne podržavaju tu namjeru čime su se ogradili od mogućih posljedica.

„Nisu rekli da su protiv, rekli su da ne podržavaju. Ne podržavati i biti protiv su ipak dvije različite stvari. Ne podržavati znači da mi ne preuzimamo odgovornost za ono što se može desiti naknadnon nakon tog poteza. A, biti protiv to znači da ćemo se mi suprostaviti tom političkom potezu. Oni se zapravo samo rekli da ne podržavaju. To je znak za Kurtija da on ipak može da krene i da uradi“, izjavio je Spahiu za Kosovo onlajn.

Nema dilemu da je za Kurtija otvaranje glavnog mosta na Ibru glavni predizborni adut.  

„To je i stvar simbolike. Nekada je most bio mjesto gdje su se dešavali sukobi i otvaranje mosta znači da je došao kraj tih sukoba i da je on (Albin Kurti) uspeo da smiri stanje. Tako da je to njegov interes koji hoće da pokaže da bi naravno dobio glasove, da bi rekao da je nešto učinio tokom svog mandata jer zapravo u mnogim drugim oblastima nije postigao nikakav rezultat: u zdravstvu, obrazovanju, u infrastrukturi, u pravnom sistemu... Sve su to oblasti gde on nije načinio nijedan pozitivan pomak. Jedino negativni rezultati.  Otvaranje mosta bi značilo da je ipak nešto postigao tokom svog mandata“, naglašava Spahiu.

Dodaje da je, s druge strane, otvaranje mosta više potrebna građanima sjeverne od južne Mitrovice.

"Sada više most ne predstavlja nikakvu bezbjednosnu opasnost. Jer svako ko bi hteo da napravi nemire može da ih napravi i bez automobila, može i peške pošto je most otvoren za pješake. Otvaranje mosta samo je olakšanje, pogotovo za građane sjeverenog dijela grada, jer kad ulaziš sa juga na sjevar, imaš samo uličice, pošto je glavni put postao pješačka zona. A, kada ideš sa sjevera na jug onda možeš da prelaziš, odmah ideš na glavni put. Tako da je to više potrebno građanima Sjeverne Mitrovice nego građanima južnog dijela“, kaže Spahiu.

Izvor: Kosovo Online