Povećati plate rudarima

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu zatražio je povećanje plata rudarima "Trepč-jug", koje je nazvao "herojima izdržljivosti i opstanka", istakavši da je grijeh što je taj rudnik postao teret.

Gërxhaliu je u intervjuu za Ekonomiju online rekao da probleme "Trepče-jug" treba riješiti uz potpunu primjenu zakona.

"Jedno od najvećih sredstava koje Kosovo ima i treba da ima, u razvojnom i ekonomskom smislu je kombinat 'Trepča-jug'. Problemi se ne rješavaju samo donošenjem zakona, već njegovom primjenom, uz činjenicu da je imovina 'Trepče' nesporna. To je imovina koja treba da bude u funkciji razvoja Kosova, a ne da bude teret", ističe Gërxhaliu.

Kako dodaje, prema podacima stručnjaka za mineralne sirovine, ustanovljeno je da se u tom kombinatu nalazi tri četvrtine svih hemijskih elemenata Mendeljejevog periodnog sistema.

"Imati ovo prirodno bogatstvo i taj resurs da postane teret državi je najveći grijeh koji se čini na Kosovu. Kosovske institucije bi svakako trebale da urade mnogo više", kaže Gërxhaliu.

Dodaje da je za sve kriva politizacija rudnika.

"Politizacija 'Trepče-jug' preko odbora, direktora dovela je rudnik u ovu situaciju koja je postala teret za državu. Najveći grijeh je što je prema mnogim analizama u posljednje tri godine na Kosovu, više od 520 miliona eura potrošeno u različitim oblicima pomoći javnim preduzećima. Ovo je grijeh koji će Kosovo koštati budućnosti, tako da ako danas uradimo nešto za 'Trepču-jug'  to će nam se višetruko vratiti", uvjeren je Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online