Potpredsjednica PDK

Potpredsjednica Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku kaže da se pristup Albina Kurtija sjeveru Kosova ne razlikuje od načina upravljanja, te dodala da Kosovo treba da se odluči hoće li u EU i Nato ili Kurtijevim putem u izolaciju, piše Gazeta expres.

Çitaku kaže da se od dana kada je Kurti preuzeo vlast, ponaša isto kao kada je bio opozicionar, i dodaje da je Kurti odbio da se koordinira sa saveznicima, posebno sa SAD, o nacionalnim i strateškim interesima.

Dodaje da je Kurti na zastrašujući način ignorisao saveze i da je takav pristup okarakterisan u svim dimenzijama vlasti. Ona kaže da se pristup sjeveru ne razlikuje od Kurtijevog načina upravljanja.

Ističe da danas suverenitet ima potpuno drugačije značenje, dok je Kurti, prema njenim riječima, uspeo da ga svede na simbole, poput registarskih tablica i kancelarija gradonačelnika na sjeveru.

„Kurti je uspeo da svede ideju suvereniteta na simbolizam, na kancelarije gradonačelnika na sjeveru, na registarske tablice. Suverenitet u vijeku u kojem živimo ima sasvim drugo značenje. Nije tako jednostavno. U ovoj eri, ako želite da budete dio evroatlantskog svijeta, svakako morate koordinirati. SAD koordinira sa Njemačkom, Velikom Britanijom, Japanom, Australijom”, rekla je Çitaku.

Upitana za nedavnu reakciju Ambasade SAD u vezi sa zatvaranjem ekspozitura pošta Srbije na sjeveru, Çitaku kaže da je to veoma zabrinjavajuće i da se, prema njenim riječima, Kosovo već dugo vidi kao destruktivan i nepredvidiv faktor u očima saveznika i da je Kurti svojim pristupom Kosovo pretvorio u referentnu tačku za krizu i nestabilnost.

„Kosovo se dugo vremena smatralo destruktivnim i nepredvidivim faktorom u očima glavnih saveznika. Predvidljivost je izuzetno važna kod saveznika, koji su nam jednaki, a koji višestruko veći od nas, nose teret mira i bezbjednosti i zaštite suvereniteta Kosova. Nažalost, premijer Kurti vidi koordinaciju sa saveznicima kao subordinaciju, koordinaciju kao podređenost. Način na koji premijer vidi stvari je veoma različit od načina na koji racionalni posmatrač čita situacije. Ovakvim pristupom, Kurti je uspeo da od Kosova napravi referentnu tačku za krize i nestabilnost, jer je na cikličan način proizvodilo krize kojima bi se lako moglo upravljati da je postojala koordinacija sa saveznicima”, rekla je Çitaku.

Govoreći o ulozi predsjednice Vjose Osmani u održavanju savezništva sa SAD, Çitaku kaže da se njene i Kurtijeve izjave razlikuju samo u nijansama.

“Nadam se da će predsjednica postati glasnija u održavanju odnosa sa SAD i EU”, dodala je ona.

Povodom aktivnosti ambasadora Kosova u SAD Ilira Dugollija Çitaku kaže da onog trenutka kada premijer Kosova nazove američkog državnog sekretara "naivnim", onda je njegov posao veoma težak.

Çitaku kaže da Kosovo treba da pazi da ne zauzme stav o političkim dešavanjima u SAD i da institucije treba da rade sa onim ko je u Bijeloj kući.

„Ovaj premijer nije uspeo da održi odnose sa SAD čak ni kada je Joseph Biden u predsjedništvu, predsjednik koji ima lične veze sa Kosovom. U SAD, ko god da je u Bijeloj kući, ako smo mi odgovorni, Kosovo može i uspeće“, naglasila je ona.

Što se tiče procesa dijaloga i postizanja konačnog sporazuma sa Srbijom, Çitaku kaže da je premijer Kurti u velikoj mjeri umanjio značaj pisma dvojice američkih predsjednika koji traže zajednički dogovor sa priznanjem u centru uz ponašanja koja ona opisuje kao amaterska.

„Kada je premijer Kurti preuzeo dužnost, na svom stolu je imao pisma dvojice američkih predsjednika u kojima je izričito pisalo da Kosovo i Srbija treba da se obavežu na sveobuhvatan sporazum sa centralnim priznanjem. Diletantsko ponašanje premijera Kurtija svelo je do krajnjih granica kako ambicije i očekivanja, tako i posvećenost saveznika u procesu dijaloga. Saveznici nisu mogli više voleti sveobuhvatan dogovor od nas. Što se više odugovlači proces dijaloga, to više utiču destruktivne snage u regionu, koje u velikoj mjeri sponzoriše Rusija, koja je zainteresovana da otvori druga žarišta krize kako bi skrenula pažnju sa rata u Ukrajini. Moramo biti oprezni i veoma je važno blisko sarađivati sa saveznicima”, kaže Çitaku.

Na kraju kaže da suverenitet simbola, koji po njoj izgleda da ima u glavi premijer Albin Kurti, ne donosi nikakvu korist.

Ističe da Kosovo treba sebi da postavi pitanje da li želi da se integriše u EU i Nato, ili da ide Kurtijevim putem, koji će, prema njenim riječima, nastaviti da izoluje Kosovo.

„Apsolutni suverenitet u današnjem svijetu, ono što premijer Kurti izgleda ima na umu, simbolički suverenitet, ne donosi nikakvu korist. Imamo primjer Sjeverne Koreje, to je najizolovanija i najsuverenija država na svijetu. Kosovo mora biti nezavisno, suvereno i integrisano. Pitanje koje moramo sebi postaviti je da li želimo da budemo dio EU i Natoa. Ako je odgovor da, onda je koordinacija sa saveznicima neizbježna. Ako mislimo da smo sami sebi dovoljni i da nam niko ne treba, imamo put premijera Kurtija, koji ima dronove koji će nastaviti da izoluju Kosovo i dalje“, zaključuje ona.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express