Neefikasnost

Skupština Kosova tokom proljećnog zasjedanja nije ispunila svoju ustavnu ulogu, kaže Naim Jakaj iz Kosovskog instituta za pravosuđe.

Tokom proljećnog zasjedanja parlament je usvojio 36 zakona, među kojima je 20 međunarodnih sporazuma.

"Skupština nije ispunila svoju ustavnu ulogu tokom proljećnog zasjedanja. Parlament karakteriše hronični nedostatak kvoruma, donošenje odluka suprotno Ustavu, u nekim slučajevima i nezakonito odlučivanje, kontinuirano kršenje nezavisnih institucija u slučaju izveštavanja sa skupštinskih odbora, intervencije u pravosudnom sistemu preko izjava poslanika, do nedostatka pune transparentnosti u ključnim pitanjima i slabog parlamentarnog nadzora", rekao je Jakaj.

Dodao je da Predsjedništvo Skupštine nije na plenarnoj sjednici predložilo radnu sjednicu i kalendar jednomjesečnog rada.

"Kao rezultat, ova situacija je donela i stalni problem neefikasnosti u razmatranju i usvajanju tačaka dnevnog reda, neefikasnost koja se prenosila iz godine u godinu. Proljećno zasjedanje je počelo sa 30 tačaka prenetih iz 2023", napomenuo je Jakaj.

Naveo je da je nedostatak kvoruma doveo do neefikasnosti.

"Što se tiče zakonodavne aktivnosti, ocjena je da je skupština bila neefikasna, postupala i glasala za zakone suprotne Ustavu i nije uvažila primjedbe i komentare civilnog društva", zaključio je Jakaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic