Bivši generalni inspektor OAK-a

Bivši generalni inspektor Obavještajne agencije Kosova Burim Ramadani kaže da bi "dostignuće" Kosova bio odlazak Kfora, a ne njegovo povećanje i jačanje sprovođenja njihove moći na terenu.

Ramadani je na Facebooku naveo da bi rast, jačanje, demokratizacija i konsolidacija kosovskih javnih i bezbjednosnih institucija trebalo da rezultira smanjenjem trupa Kfora i smanjenjem njihovih ovlašćenja na osnovu Rezolucije 1244 SB UN.

"Ova ovlašćenja su priznata nad institucijama Kosova našim Ustavom. Ovo je trajan proces. Dakle, kosovske institucije su konsolidovane i ojačane, dok su trupe Kfora smanjene. U međuvremenu, Eulex se restrukturirao, ostajući u simboličnom broju Mentorstva, nadgledanja i savjetovanja”, naeo je on.

Dodao je da se sada dešava upravo suprotno - što više Kfora i Eulexa, manje je suvereniteta Kosova.

“Trebalo je da budemo svjedoci unutrašnjeg restrukturiranja Kfora u ovom trenutku. Treba da dobijemo ovlašćenja za Policiju Kosova, a zašto ne i za KBS”, dodaje.

Ističe da se sjeća kada je 2019. promovisana ideja da KBS treba da preuzme očuvanje kampa Film city kao i očuvanje Manastira Dečani, kao prelaznu fazu prelaska u nadležnost Policije Kosova.

“Za ove inicijative je obično bilo potrebno vrijeme, ali sada pet godina kasnije situacija se pogoršala. Kad smo srećni što je Nato doveo više trupa na Kosovo, takođe moramo da se podsjetimo da to znači više kapaciteta za donošenje odluka i implementaciju za Kfor. Dakle, donošenje odluka i implementacija od strane Kfora ostaje van naših javnih institucija, odnosno kao mandat koji proizilazi iz Rezolucije 1244 SB UN”, ističe.

Navodi da to automatski znači manji je suverenitet za Kosovo i to ne samo na sjeveru, već na cijeloj teritoriji.

“Jer, mandat Kfora nije podjeljen na određene regione na Kosovu, već obuhvata cijelu teritoriju. Shodno tome, njihovo povećanje i jačanje je smanjenje suvereniteta Kosova u cjelini. Da ne pričamo o Eulexu, koji nikada nije morao da bude ponovo uključen”, zaključuje Ramadani.

Izvor: Kosovo Online