Kroz dijalog

Stručnjak za bezbjednosna pitanja Nuredin Ibishi kaže da bi pitanje otvaranje mosta na Ibru trebalo riješiti kroz dijalog koji vodi Evropska unija, piše Ekonomija onlajn.

„Mislim da most treba da se otvori, ali uz bilateralni sporazum sa međunarodnim faktorom, u ovom slučaju EU", rekao je on.

Ibishi je dodao da za njegovo otvaranje treba da postoji zajedničko rješenje kako ne bi bilo nesporazuma među građanima.

"Tu je Eulex, Kfor, koji ima najviši mandat u smislu sigurnosti, i obično je naš kapacitet dovoljan s obzirom na to da je naša situacija potpuno drugačija u odnosu na prošlost. Mislim da most treba da se otvori uz zajednički dogovor kako građani ne bi osjećali nelagodu jer je to postala tabu tema", istakao je.

Naglasio je da je bezbjednost na sjeveru potpuna.

"Mislim da je bezbjednost potpuna, tenzije mogu takođe biti vještački nametnute od strane predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ekstremistima koje je nekada imao na sjeveru. On misli da će angažovati građane kao ranije, ali mislim da ga ni građani neće poslušati, govorim o srpskoj većinskoj zajednici na sjeveru”, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online