Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti poručio je nakon protesta Srba u Sjevernoj Mitrovici da je to demokratsko pravo koje uživaju svi na Kosovu, i najavio da će sutra u zgradi Opštine u tom gradu biti održan sastanak sa građanima, aktivistima iz civilnog društva i lokalnim medijima, na kome će se razgovarati o, kako je naveo, prednostima otvaranja glavnog mosta na Ibru.

„Protest održan danas u Sjevernoj Mitrovici završen je bez incidenata. Zahvaljujem se bezbjednosnim institucijama koje su garantovale njegovo nesmetano održavanje. Protesti su demokratsko pravo koje uživaju i mogu da ostvare svi građani naše republike, bez razlike", poručio je Kurti.

Dodao je da će sutra u 11 časova u prostorijama Skupštine opštine biti održan sastanak i razgovor sa građanima, aktivistima civilnog društva i predstavnicima lokalnih medija na temu ’Međuetnička saradnja, opštinsko savjetovanje za zajedničku bezbjednost, saradnja institucija i civilnog društva".

On je pozvao Srbe iz Sjeverne Mitrovice da učestvuju u diskusiji, gdje će jedna od tema biti i otvaranje glavnog mosta na Ibru.

„Pozivam naše sugrađane srpske zajednice da učestvuju u ovoj zajedničkoj diskusiji u kojoj će moći da se informišu o prednostima otvaranja mosta i da izraze zabrinutost na koju će obratiti pažnju naši institucionalni predstavnici i institucije zemlje. Predugo nas je Mitrovački most preko Ibra držao na distanci. Nepravedno je dobio epitet razdvojenosti i nenormalnih odnosa. Mostovi nas spajaju i zajedno učinimo to simbolom normalizacije“, poručio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online