Otvoreni sukob

Sve očigledniji disonantni tonovi na relaciji predsjednica Vjosa Osmani - premijer Albin Kurti koji su kulminirali konferencijom za novinare Kurtija u Skoplju i reakcijom Osmani nakon toga, posljedica su njihovog sve otvorenijeg sukoba, a rivalstvo je preraslo u neprijateljstvo, zaključak je analitičara, prenosi Demokracia.

„Njihov politički savez je već ušao u nepopravljiv pad. Za Kurtija reakcija predsjednice ne predstavlja institucionalni državni stav, već samo stav običnog građanina, dok za Osmani ova reakcija služi propagandi protiv interesa države Kosovo“, kaže politički analitičar Afrim Kasolli.

Dodaje da je rivalstvo između dvije ključne političke fiigure preraslo u „neprijateljstvo“ zbog oprečnih stavova sa džavama Kvinte.

„Ovo neprijateljstvo se dešava u trenutku kada Kosovo rizikuje da uđe u novi ciklus sukoba i tenzija sa glavnim partnerima Kosova, kao što su države Kvinte i Kfor, zbog kategoričkog odbijanja da podrže planove Vlade za promenu statusa mosta preko rijeke Ibar“, ističe Kasolli.

Zaključuje da tome treba dodati i geopolitičke tenzije koje se pogoršavaju.

S druge strane, politički analitičar Fidan Ukaj smatra da su odnosi zahladnili od pisma ministarke spoljnih poslova Donike Gërvalle-Schwarz Savjetu Evrope koja je bila u obavezi, kako naglašava, da se konsultuje sa predsjednicom Osmani.

„Od tada vidimo zahlađenje između premijera i predsjednika. Čini se da se loš odnos između dva institucionalna i državna šefa još više produbljuje u posljednjoj reakciji koju je predsjednica Osmani imala o incidentu u Skoplju. To jasno pokazuje da su odnosi premijera i predsjednika na kritičnoj tački“, naveo je Ukaj.

Dodao je da se nameće zaključak da je riječ o „nepostojećim odnosima“ zbog čega sumnja da će Osmani dobiti drugi mandat.

„Ne očekujem da će Pokret Samoopredjeljenje i premijer Kurti dati Osmani još jednu priliku za još jednim mandatom i izgleda da je ona to namirisala. To je dovelo do zahlađenja odnosa sa premijerom Kurtijem“, zaključio je Ukaj.

Izvor: Kosovo online/Demokracia