Kolektiv za feminističku misao i akciju održao je simboličnu akciju ispred policijske stanice u Prištini, a potom i ispred Tužilaštva, na čijim zidovima su ispisali "Vi ubijate žene", prenosi Koha ditore.

Akcija je usledila nakon ranjavanja žene na Kosovu Polju i puštanja njenog muža Dorasa da se brani sa slobode, dva dana nakon što je uhapšen zbog nasilja u porodici.

Kako navodi Kolektiv za feminističku misao i akciju, institucije staju na stranu nasilnika u borbi protiv nasilja nad ženama kroz "stalnu igru međusobnog okrivljavanja".

"Okupili smo se danas ovdje da izrazimo svoj revolt protiv zanemarivanja života žena i normalizacije rodno zasnovanog nasilja od strane institucija i društva. U roku od nedjelju dana, jedan čovjek je ubio svoju ženu u Gračanici, a drugi je pokušao da ubije svoju ženu u Kosovu Polju. Ovaj posljednji je uhapšen prije nekoliko dana zbog nasilja u porodici, da bi poslije 48 sati bio pušten u redovnom postupku. Za sve ovo vrijeme obavješteni smo o brojnim slučajevima silovanja i nasilja u porodici. A ono što smo videli od institucija je neprekidna igra okrivljavanja jedni drugih. Sve to dok vlada nastavlja da amnestira optužene za nasilje u porodici, dok se sa druge strane zaklinje da će se boriti protiv nasilja“, navodi se u njihovom reagovanju.

Kolektiv za feminističku misao i akciju smatra da su institucije krive i da prećutno podržavaju ubistvo žena. Prema njihovim riječima, institucije i društvo treba da podrže žene u borbi za oslobođenje gdje god da se ona odvija.

"Čineći kosovske institucije saučesnicima u ubijanju žena, podsjećamo da je za djevojke i žene na Kosovu svaki dan rat. Borite se da se zaštitite od rodno zasnovanog nasilja i seksualnog zlostavljanja. Borite se da pobjegnete od metaka i sekira. I u ovom ratu država nastavlja da staje na stranu silovatelja i ubica, amnestirajući ih i održavajući patrijarhat. Upiremo prstom u policiju, tužilaštvo koji neprestano pokazuju da je ovaj lanac patrijarhalan, nasilan i neprijatelj žena", poručuju iz organizacije.

Zbog svega toga, pozvali su na akciju.

"Tražimo od institucija i društva da podrže žene u borbi za oslobođenje gdje god da se ona odvija. Tražimo mobilizaciju, organizovanje solidarnosti sa feminističkim ciljem za slobodu od bilo koje vrste nasilja bilo gde i bilo kada. Za sve djevojke i žene na Kosovu", zaključuju iz Kolektiva za feminističku misao i akciju.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore