Stručnjak za bezbjednost Bejtush Gashi rekao je da će posljedice biti nepredvidive ako Vlada Kosova odluči da otvori most na Ibru bez koordinacije sa međunarodnom zajednicom, prenosi Koha ditore.

U intervjuu na KTV, Gashi je istakao da bi Vlada Kosova "nužno" trebalo da se konsultuje prije odluke o otvaranju mosta sa međunarodnim partnerima.

"Ukoliko takva odluka ne bude usaglašena sa međunarodnim saradnicima, pitanje mosta će biti složeno i problematično. Član 137. Ustava kaže da je misija Natoa odgovorna za opštu bezbjednost Kosova. Ona ima odgovornost da smanji tenzije, a kosovske institucije nemaju kapacitet da se suoče sa hipotetičkom situacijom koja je stvorena kao rezultat unutrašnjih tenzija ili međunarodne intervencije. Vlada Kosova mora nužno da se konsultuje sa međunarodnim partnerima o odluci da otvori most i stvori preduslove da se most otvori. Ako se takva odluka donese bez koordinacije, to može dovesti do eskalacije tenzija sa međunarodnim saveznicima, a posljedice su nepredvidive", rekao je on.

Prema Gashijevom mišljenju, ako Kosovo ne održava dobre odnose sa međunarodnim partnerima, to će imati uticaja i u drugim važnim oblastima. Kao primjer je naveo sankcije.

"Nije dobro da nam pitanja tehničke prirode dolaze kao primarna. Takve odluke mogu uticati na raspad odnosa sa međunarodnim partnerima. Ako pokvarimo te odnose, to može uticati na bezbjednosnu, ekonomsku i diplomatsku oblast. Kao rezultat toga, imamo zastoj u međunarodnoj saradnji na političkom i diplomatskom nivou. A Kosovo zbog toga trpi ekonomske sankcije od EU“, naglasio je Gashi.

Stručnjak za bezbjednost ono što se dešava sa mostom na Ibru vidi više kao predizbornu kampanju.

"To je prevashodno predizborna kampanja sa ciljem da se stvori olakšavajuća okolnost da takva odluka bude normalna i da ovo bude unutrašnje pitanje i odgovornost kosovskih institucija, a ne pitanje međunarodne intervencije da se most oslobodi," zaključio je Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore