Narušavanje odnosa

Nakon oštrih reakcija EU i SAD na račun Kosova, zbog zatvaranja ekspozitura Pošte Srbije, predstavnici kosovske opozicije i poznavaoci političkih prilika saglasni su da premijer Albin Kurti donosi odluke kako bi dobio podršku birača na predstojećim izborima, ne mareći što se zbog njegovih jednostranih poteza narušavaju odnosi sa saveznicima Kosova.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Rezarta Krasniqi kaže za Kosova press da Vlada Kosova pokušava da prikrije neuspjeh u kontrolisanju situacije i integraciji Srba na sjeveru.

Iako smatra da srpske pošte na sjeveru treba zatvoriti, dodaje da takvu odluku treba doneti u koordinaciji s međunarodnim saveznicima Kosova.

"Ovakvi postupci vlade na sjeveru mogu doprineti da kaznene mjere EU ostanu, pa čak i da se pooštre", upozorila je Krasniqi.

Politički analitičar Arbnor Sadiku ukazuje da akcije na sjeveru samo služe vladajućoj stranci, Pokretu Samoopredjeljenje, za prikupljanje glasova.

Sadiku ukazuje da se buduće akcije na sjeveru sprovode u koordinaciji sa saveznicima, kako ne bi, ističe, došlo do zaoštravnja situacije i povećanja tenzija na tom dijelu Kosova.

Izvor: Kosovo online/Kosova press