Nakon što je žena iz Gračanice umrla u KBC-u Priština, nakon što nije preživjela brutalne udarce od svog muža, druga žena je policiji prijavila da ju je muž brutalno pretukao, koji je navodno potom pobjegao u inostranstvo. Prema sociolozima, da bi se sprečila nasilna djela u kosovskom društvu, žene treba da budu osnažene kako bi na vrijeme prijavile nasilnike.

Žena u Prištini prijavila je da ju je u četvrtak u ranim satima brutalno pretukao muž, piše portal Koha Ditore.

Žena je slučaj prijavila policiji u subotu, nakon čega je upućena na medicinsko liječenje i, po nalogu tužioca, smještena je u prihvatilište zajedno sa svoje četvoro djece.

Osumnjičeni je u bjekstvu i, prema riječima žrtve, pobjegao je u zapadne države.

Ovaj slučaj se desio iste nedjelje kada je žena iz Gračanice umrla u bolnici, nekoliko dana nakon što ju je takođe pretukao suprug.

Osnovni sud u Prištini odredio je jednomjesečni pritvor muškarcu D.Ž, osumnjičen u ovom slučaju.

„Dana 31. jula 2024.godine oko 21.15 časova, u selu Donja Gušterica, opština Gračanica, naime u svojoj kući, namjerno je oduzeo život članu porodice, svojoj supruzi, odnosno sada pokojnoj M.Ž, na taj način što je okrivljeni D.Ž, kada je izašao sa posla, otišao u kafić u jedom selu i konzumirao alkohol, da bi po povratku kući sada pokojnicu uhvatio za glavu udarivši je u betonsku stepenicu i nanesevši joj tjelesne povrede zbog koje je izgubila svijest. Ista je upućena u KBC u Prištini, gdje je bila hospitalizovana do 02.08.2024. godine, kada je 03.40 časova ujutru preminula”, navodi se, između ostalog, u saopštenju Suda, u kome je doneta odluka o izricanju mjera pritvora osumnjičenom.

Naučiti žene da prijave, a institucije da adekvatno kazne

Prema riječima sociološkinje Flake Imeri, da bi se sprečila nasilna djela u kosovskom društvu, žene treba da budu osnažene da na vrijeme prijave počinioce, a takođe, prema njenim riječima, potrebno je i povećanje kazni.

„Emancipacija žena i njihovo obrazovanje daje im dodatnu vrijednost u društvu i porodici tako da se prema njima drugačije ponašaju, ali ovdje im mora dati priliku krug u kome žive, da njihov autoritet bude na pravom nivou. Naravno, prevencija slučajeva se vrši kroz njihovo prijavljivanje, ali se često suočavamo sa slučajevima koji su prijavljivani uzastopno, ali nadležni nisu preduzeli odgovarajuće korake“, rekla je sociolog Imeri.

Na osnovu opšte statistike Policije Kosova, u prvih šest mjeseci ove godine prijavljeno je blizu 1.500 slučajeva nasilja u porodici širom Kosova. U oko 1.200 njih žrtve su bile žene.

Od 2010. do aprila 2024. na Kosovu je ubijeno 57 žena. U većini slučajeva počinioci ubistava bili su muževi, zatim očevi i sinovi.

Izvor: Koha/Kossev