Politička analitičarka

Politička analitičarka Aferdita Maliqi ukazala je, posle reakcija SAD i EU zbog zatvaranja poslovnica Pošte Srbije na sjeveru Kosova, da premijer Albin Kurti nastoji da potpuno uništi odnose sa međunarodnom zajednicom i sa Albanijom, koja je, kako ocjenjuje, najveća podrška Kosovu.

"Juče je bila policijska akcija u koordinaciji sa Vladom Kosova za zatvaranje pošta na sjeveru. Ovo je izazvalo međunarodnu reakciju. Kuti nije koordinirao ni sa jednim saveznikom. Sve akcije koje je Kurti preduzima na sjeveru preduzeo bez međunarodne koordinacije. Međunarodna zajednica zna da imaju posla sa nepodobnim premijerom koji preduzima akcije bez konsultacija", ukazala je Maliqi za ABC news.

Podsjeća da nije prvi put da Kurtijevo djelovanje nailazi na kritike, podsećajući da je zbog njegovog ponašanja Kosovo već pod sankcijama EU.

Primjećuje da je Kurti sa jednom politikom došao na vlast, ali da je tokom svog mandata potpuno izmenio i usmjerio ka raskidanju veza sa Zapadom i Albanijom.

"Kurti je podržavao proruske i prosrpske stranke. Imali smo promjenu u stavovima po pitanju vođenja Kosova. Imamo hapšenje bivšeg vojnika OVK, incident predsjednice Osmani. Kurtijeva strategija je da prekine odnose sa međunarodnom stranom i Albanijom koju imamo kao glavnu podršku", zaključila je Maliqi.

Izvor: Kosovo online/ABC news