Imajte na umu!

Zamjenik ministra administracije i lokalne samouprave Arber Vokrri izjavio je da zatvaranje devet poslovnica Pošte Srbije na sjeveru i najava otvaranja mosta na Ibru imaju za cilj "proširenje suvereniteta i djelovanja zakona" i da Kosovo ne namjerava da bude "talac raspoloženja stranih diplomata".

Vokrri ocjenjuje da su kritike međunarodnih partnera često neočekivane i nejasne.

"Imajte jedno na umu - u međunarodnim odnosima se često dešava da se Kosovo ucjenjuje argumentacijom ili činjenicom da još nije dobilo državnost. U konkretnoj situaciji, to je značilo nedostatak suvereniteta na cijeloj teritoriji, nedostatak kontrole granica, prisustvo paralelnih institucija susjedne i još uvijek neprijateljske države. I kao tako krhka, nepotpuna država, ona je podložna ucjenama i ne shvata se ozbiljno", rekao je Vokrri za Dukađini.

Smatra da saveznici treba otvoreno da ukaže Vladi Kosova šta je problem.

"Sada, s druge strane, kada se nastoji zaokružiti državnost, proširiti zakon na svaki kutak zemlje, olakšati svim građanima da se integrišu u državni i institucionalni život, postoje reakcije međunarodnih prijatelja. Zašto otvoreno ne kažu gde je problem", naveo je Vokrri.

Prema njegovim riječima, Kosovo ne sme da ostane "talac raspoloženja" stranih diplomata.

"Zainteresovani smo da sarađujemo sa svim stranim faktorima, SAD, Njemačka i Velika Britanija, i da sa njima koordiniramo. Ali sudbina našeg naroda, zemlje, ne može ostati talac raspoloženja diplomata", zaključio je Vokrri.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini