Saradnja za dobrobit naroda

Građani Kosova sa žaljenjem gledaju na sporove između Vlade i Predsjedništva Kosova i poručuju da ove dvije institucije treba da sarađuju jedna sa drugom za dobrobit naroda, objavila je Ekonomia Online.

Građani Kosova su u anketi za pomenuti portal naglasili da bi obe institucije trebalo da imaju "istu smjernicu", nakon reakcije Predsjedništva da je "žalostan" način na koji je vođen incident od 2. avgusta na skopskom aerodromu.

Mještanin Prištine Izet Zhuja, rekao je da s obzirom na to da obje institucije imaju svoja uputstva, premijer i predsjednik mogu da imaju nesuglasice, ali ne bi trebalo da pretjeruju u neslaganju. 

"U Vladi svako ima svoj resor, resor koji mu je Vlada poverila i svako se trudi da uradi najbolje za Kosovo. Naravno da se to nekome ne sviđa, misli da je trebalo drugačije, i naravno o tim stvarima može da se raspravlja. Ali, kada ste na čelu države, morate se ponašati u skladu sa interesima svoje zemlje. Premijer i predsjednica imaju razlike između sebe, ali treba da razgovaraju o tim stavovima, a ne da svako misli da je bolji od onog drugog. Ako je neka važna stvar u pitanju, treba da se konsultuju i riješe nesuglasice. Te male razlike ne treba dramatizovati", rekao je Zhuja.

Njegov sugrađanin Mustafa Morina, pak, posmatra sa dosta brige neslaganja između premijera i predsjednice.

"Sa velikom zabrinutošću gledam na ovu stvar. Oni moraju da budu međusobno povezani da bi Kosovo nešto postiglo. Treba da imaju zajedničke prijedloge, a ne da jedan ide u jednom, a drugi u drugom pravcu. Trebalo bi da rade zajedno, to je moj prijedlog", kazao je Morina.

Xhelal Gashi iz Prištine naglasio je da su Albin Kurti i Vjosa Osmani pokušali nešto zajedno da postignu, ali nisu uspjeli u tome. 

"Svaki nesporazum između predsjednika i vlade je za žaljenje. Nadam se da ubuduće neće biti takvih nesuglasica i da će se raditi za dobrobit ove zemlje. Vlast je za žaljenje. Moraju da nađu zajednički jezik, da rade i komuniciraju za dobro ove zemlje. Resorna ministarstva su nasljedila mnoge probleme od prethodnih vlada, nisu uradili najbolje moguće, dobro je što se mandat ove Vlade privodi kraju i nadamo se da će ko god da dođe, nastaviti da radi za dobrobit Kosova", rekao je Gashi.