Politički analitičar

Politički analitičar Melazim Koci primetio je da je tokom sastanka sa premijerom Albinom Kurtijem, makedonski premijer Hristijan Mickoski izrazio žaljenje, ali da se nije izvinio zbog incidenta sa Vjosom Osmani na skopskom aerodromu, uz ocjenu da je nečuveno da se traži od predsjednice da preda svoj telefon policiji druge zemlje, preneo je RTK.

"Uopšte nije važno da li je to bilo komercijalno putovanje ili ne. Moglo je to biti komercijalno putovanje, ne isključujem mogućnost, ali to predsjednici ne oduzima atribut funkcije”, rekao je Koci komentarišući izjavu premijera Sjeverne Makedonije Hristana Mickoskog.

Prema njegovim riječima, takva posjeta, čak ni u tranzitu, ne može da se ostvari ako zemlja domaćin nije unapred obavještena.

"Makedonija je prethodno obavještena o tranzitu predsjednika preko skopskog aerodroma, to je izvesno jer u suprotnom svaka država ima pravo da odbije drugu stranu. Činjenica da do odbijanja nije došlo znači da su obavješteni da će predsjednica proći bez obzira u kom svojstvu bi putovala“, istakao je Koci.

On je dodao da je premijer Sjeverne Makedonije Mickoski pokazao žaljenje, ali da se nije izvinio.

Prema njegovim riječima do incidenta je došlo nakon što je od Osmani traženo da preda svoj telefon.

"Nečuveno je da se traži telefon predsjednice da ga preda policiji druge zemlje", dodao je Koci.

Izvor: Kosovo Online/RTK