U okviru dijaloga

Svaka odluka u vezi sa otvaranjem glavnog mosta preko rijeke Ibar treba da bude doneta u okviru dijaloga Kosova i Srbije uz posredovanje EU, saopštio je danas Kfor za RTV21.

Misija Kfora je odovoru ukazala da je spremna da doprinese bezbjednom okruženju, uključujući stalno prisustvo na mostu u Mitrovici i redovne patrole u okolnim područjima.

"Kfor nastavlja da sprovodi Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN na osnovu svog mandata iz 1999 – da doprinese bezbjednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu i slobodi kretanja, u bilo koje vrijeme i nepristrasno; uključujući stalno prisustvo na mostu u Mitrovici i redovne patrole u okolnim područjima”, stoji u saopštenju.

Dodaju da iako nikada ne dele operativne detalje, Kfor ima vidljiv, fleksibilan i dobro pripremljen položaj.

"Nećemo oklevati da se pozabavimo bilo kojim razvojem događaja koji bi mogli da utiču na bezbjednosno okruženje i regionalnu stabilnost, uz puno poštovanje našeg mandata. Kfor djeluje kao treći bezbjednosni odgovor, u bliskoj saradnji sa Policijom Kosova i Euleksom, koji su prvi i drugi bezbjednosni odgovorni“, navodi se u odgovoru Kfora.

 Izvor: RTV21/Kosovoonline