Jasno i glasno!

Odlazeći šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomáš Szunyog izjavio je da je neophodna primjena osnovnog sporazuma kao i svih drugih dogovora postignutih u dijalogu Kosova i Srbije, i podvukao da Kosovo i Srbija mogu da napreduju ka Uniji samo ako bude napretka u dijalogu.

„Vjerujem da treba da postoji primjena sporazuma sa obe strane na način normalizacije i aneksije njegove primjene, kao i drugih sporazuma postignutih u dijalogu koji vodi EU. Ovo je jasno i glasno saopšteno obema stranama. Kosovo i Srbija mogu da napreduju na svom putu ka EU ako bude napretka u dijalogu. Bez napretka, rizikuju da zaostanu dok ostatak regiona ide napred. Proces proširenja je započeo novi zamah i EU je spremna da ustane i još više približi članice koje teže. Kosovo treba da iskoristi ovu priliku. Možda mislite da vas EU ne tretira fer, ili da smo spori i birokratski. Vjerujte mi, vaša evropska budućnost je uglavnom u vašim rukama. Tu smo da vam pomognemo da stignete tamo“, izjavio je Szunyog u intervjuu za Telegrafi.

On je ocjenio da je za Kosovo na putu ka EU, osim napretka u dijalogu potrebno da ubrza tempo reformi jer je proširenje proces zasnovan na zaslugama.

„Da bi napredovalo na svom putu ka EU, Kosovo mora da ostvari opipljiv i nepovratan napredak, počevši od glavnih: vladavina prava, ljudska prava, ekonomija i funkcionisanje demokratskih institucija. Ali dozvolite mi da naglasim da se ovaj reformski proces ne odnosi samo na članstvo u EU; što je najvažnije, ima veze sa sprovođenjem demokratskih i ekonomskih reformi za bolje Kosovo, sprovođenjem reformi koje poboljšavaju živote svih ljudi na Kosovu“, naglasio je Szunyog.

Na pitanje da li je bilo neslaganja sa vladom oko pojedinih zakonskih rješenja ili tema Szunyog je rekao da se EU u pojedinim slučajevima javno suprostavila pojedinim rješenjima poput nacrta zakona o državnim funkcionerima, zakonima o Nezavisnoj komisiji za medije i Tužilačkom savjetu Kosova.

„Naš cilj je bio jasan: da poboljšamo ove zakone i obezbjedimo usklađenost sa evropskim standardima i najboljom praksom. To se nije desilo u slučaju Zakona o Nezavisnoj komisiji za medije i Zakona o Tužilačkom savjetu Kosova, koji su upućeni Ustavnom sudu. S obzirom na to da je Kosovo potencijalni kandidat za članstvo u EU, naš posao je da damo preporuke u cilju unapređenja puta Kosova ka EU. Iako su ovi zakoni ključni za ovo, na kraju krajeva, pravedni zakoni koji su u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima su od suštinskog značaja za vladavinu prava, kao i za dobrobit i zaštitu građana“, naglasio je Szunyog.

On je podsjetio da je EU najveći pružalac finansijske pomoći na Kosovu i da je svojim angažmanom pomogla poboljšanju života za više stotina hiljada građana.

„Od Paketa energetske podrške, koji obezbjeđuje subvencije za domaćinstva i mala i srednja preduzeća na Kosovu, pomaže ugroženim potrošačima da plate svoje račune za energiju i poboljšava energetsku efikasnost postojećih zgrada, do implementacije važnih projekata infrastrukture koju finansira EU, kao što je npr. Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Prištini, koji sam posjetio prije nekoliko dana. Takođe pružamo opsežnu podršku u nekoliko sektora kao što su vladavina prava, energetika, infrastruktura, razvoj privatnog sektora, demokratija i upravljanje, obrazovanje, životna sredina, mediji i civilno društvo“, naveo je Szunyog.

On je posebno izdvojio projekat EU4All koji promoviše inkluziju obezbjeđivanjem pristupa u 19 javnih zgrada za osobe sa invaliditetom ili smanjenom pokretljivošću.

Komentarišući četiri godine provedene na Kosovu Szunyog je kaže da „nije bilo ni jednog dosadnog dana“.

„Ove četiri godine su proletjele. Neki dani su bili teški, drugi lakši, ali sve u svemu, iskustvo je svakako pozitivno. Veoma sam ponosan na posao koji smo uradili na Kosovu da bismo mu pomogli da napreduje na putu ka EU. I zaista sam uživao da budem glavna veza između EU i Kosova, unapređujući diplomatske, ekonomske, razvojne i kulturne odnose“, kazao je on.

Ističe da je događaj u Banjskoj 24. septembra prošle godine bio najteži trenutak u njegovom angažmanu na Kosovu.

„Nikada neću zaboraviti 24. septembar 2023. Probudio sam se telefonskim pozivom koji me obavjestio o nasilnom napadu u Banjskoj. Bila je nedjelja i morao sam brzo da reagujem da mobilišem sve, i ovdje i u Briselu. Bio sam šokiran i tužan kada sam saznao da je Afrim Bunjaku ubijen na dužnosti. Obim ove operacije bio je bez presedana, a količina zaplenjenog oružja je bila ogromna. Ovaj incident je bio snažno zvono za uzbunu i njegove posljedice su vidljive i danas. Želim da ponovim potrebu da se detaljna istraga završi efikasno i da svi uključeni budu pozvani na odgovornost. Još jedan veoma težak dan bio je 29. maj 2023. godine – dan ničim izazvanih napada na trupe Kfora na sjeveru Kosova, koji su doveli do ranjavanja jednog broja njih“, naveo je Szunyog.

Szunyog je ocjenio je da je za njega najizazovnije bilo pitanje vizne liberalizacije za građane Kosova.

„Liberalizacija viza je bila važan istorijski momenat i znak uvažavanja kosovskog društva koje toliko podržava integraciju u EU. Međutim, potrebno je još raditi. Strateški izbor članstva u EU mora biti upotpunjen političkom voljom i konkretnim rezultatima“, kazao je Szunyog.

On je rekao da je ovu temu doživeo i lično zato što je i sam kao student bio suočen sa čekanjem viza zato što Češka u to vrijeme nije bila članica EU.

„Ova pitanja su me podsjetila na mene samog, pitajući se zašto moram da čekam u redu za vizu kada studenti iz zemalja EU mogu slobodno da putuju po Evropi. Danas je Češka država članica EU i njeni građani uživaju u slobodnom kretanju ljudi, robe, usluga itd. I ovo je moja želja za Kosovo: da postane država članica EU“, istakao je Szunyog.

Upitan ima li poruku za svog nasljednika na mjestu ambasadora EU na Kosovu, Szunyog je kazao da je prije dolaska imao percepciju o Kosovu koju su mu oblikovali mediji, a da se pokazalo da ona nije u potpunosti tačna.

„Kada sam došao ovdje, bio sam pozitivno iznenađen njegovim ljudima i prirodnim ljepotama, posebno planinskim predjelima, koji su raj za ljubitelje prirode i planinare poput mene. Narod Kosova takođe veoma podržava integraciju u EU. Dakle, moj savjet Aivu, koji sam već dao, je da radi sa svima, da upozna Kosovo i Kosovare i da Kosovo još više približi EU“, poručio je Szunyog.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi