Sloboda kretanja

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samooopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila poručila da ne postoji ni jedan argument, koji bi sprečio da bude otvoren glavni most na Ibru.

"Smatram da se ni u jednom argumentu ne može naći pravi razlog za sprečavanje otvaranja mosta. Govorimo o slobodnom kretanju i neophodnosti normalizacije života u tom dijelu Kosova. Most je ostao sinonim za blokadu i kao sinonim podjele", rekla je Kusari-Lila.

Kusari-Lila je ocjenila da je neprihvatljivo da građani iz južnog dijela Mitrovice ne mogu da slobodno odu u sjeverni dio.

"Besmisleno je da svaki građanin, bez obzira na nacionalnost, sa registarskim tablicama Kosova ne može da ide na sjevernu granicu Kosova jer ne može da pređe vozilom preko mosta u Mitrovici koji razdvaja grad", dodala je ona.

Portparol Evropske unije Peter Stano poručio je da odluka oko otvaranja glavnog mosta na Ibru tema dijaloga i da bilo kakva akcija u vezi sa tim može biti doneta samo u okviru dijaloga Kosova i Srbije, koji se vodi uz posredovanje EU.

Stano je na brifingu za novinare u Briselu istakao da EU nikada nije spekulisala o scenarijima ili generalnoj poziciji kada su u pitanju sporazumi koji moraju da se implementiraju u okviru dijaloga.

Izvor: Kosovo Online