Politički analitičar

Politički analitičar Dritero Arifi poručio je da se prijevremeni izbori na Kosovu mogu održati samo u slučaju da premijer Albin Kurti podnese ostavku, što je malo vjerovatno. Drugi scenario je da se raspusti Skupština u šta takođe ne vjeruje, tako da je najizglednije da Kosovo čekaju redovni izbori, piše Front onlajn.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani održala je u srijedu sastanak sa liderima opozicionih partija radi postizanja dogovora o datumu održavanja izbora. Nakon završetka sastanka, Osmani je saopštila da se sa opozicijom dogovorila da se analiziraju svi predloženi datumi za održavanje izbora.

"Neke stranke su radije da se izbori održe 26. januara, tri ili četiri druge su prije za 9. februar, još dvije ili tri za 16. februar, a bilo je i drugih partija koje nisu imale nikakve preferencije", naglasila je Osmani.

Vladajuća partija odsustvovala je sa sastanka u srijedu, pošto je šef stranke i premijer Albin Kurti, istog dana održao sastanak sa ambasadorima, dok predsjednik parlamenta Glauk Konjufca nije prihvatio da prisustvuje sastanku, jer je to, prema njegovim riječima, bilo samo sa liderima stranaka.

Kada su izbori u pitanju, poslanik Samoopredjeljenja Halil Thaçi poručuje da opozicija nije spremna ni za redovne izbore, a kamoli za vanredne.

"Već smo u drugoj polovini godine i naravno, pošto se bliži vrijeme redovnih izbora, smatram da neće biti vanrednih izbora jer opozicija nije spremna ni za redovne izbore, a kamoli za vanredne“, izjavio je Thaçi.

PDK: Kurti morao ranije da podnese ostavku zbog štete koju je naneo Kosovu

Sa druge strane, poslanik Demokratske partije Kosova, Hisen Berisha, izjavio je za Front Online da političke partije moraju da se angažuju u konstruktivnom dijalogu da bi izbori prošli pošteno.

"Važno je da političke partije pokažu odgovornost i da se uključe u konstruktivan dijalog, da osiguraju da se izborni procesi odvijaju na fer i blagovremen način. Legitimitet ove vlade prestaje 14. februara 2025. godine, stoga se moraju poštovati ustavni standardi i rokovi koji su imperativ“, rekao je Berisha.

On kaže da je Kurti trebalo ranije da podnese ostavku zbog štete koju je naneo Kosovu.

"Kurti je morao da podnese ostavku zbog štete koju je naneo zemlji štetnim sporazumima tokom ovih godina vladavine i dijaloga. Sada njegova ostavka samo dovodi zemlju u začarani krug člana 90. tačka 5. Ustava“, rekao je Berisha.

Sa tim se slažu i iz Demokratskog saveza Kosova. Potpredsjednik LDK, Gazmend Muhaxheri, izjavio je da je partija čiji je on član, uvijek spremna za izbore.

"Kurti treba da podnese ostavku jer ne zna da rukovodi Kosovom. Kad su izbori u pitanju, Osmani je započela  razgovore u zakonskim rokovima i vjerujem da će u roku odrediti datum izbora. Tražimo od Kurtija da podnese ostavku jer je pokazao da ne zna da vodi državu, idemo na izbore što je prije moguće”, rekao je Muhaxheri.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova, Time Kadrijaj, izjavila je da bi Osmani trebala da odredi datum za izbore prema onome što traži opozicija.

"Osmani ima zakonsku obavezu da nas pozove da se odredi datum izbora. Opozicija joj je dala opciju za izbore i čekamo odluku Osmani. Pošto je većina partija bila za jedan datum, mislim da izbore treba održati na traženi datum”, navela je Kadrijaj.

Dodala je da su od Kurtija tražili da podnese ostavku.

"Tražili smo od Kurtija da podnese ostavku, ali on nije prihvatio da se to desi, to je odluka Vlade. Rekao je da nema razloga, ali je učinak ove vlade najslabiji ikad bez ikakve transparentnosti“, naglasila je poslanica AAK.

Politički analitičar, Dritero Arifi, ocjenio je da, gledajući politička dešavanja, Kosovo neće ići na prijevremene izbore. On ne očekuje da će Kurti podneti ostavku.

"Neki događaji zavise ne samo od Vlade već i od spoljašnjih faktora. Ako pogledamo iznutra, ne vjerujem da može biti vanrednih izbora jer bi Kurti morao da podnese ostavku ili moramo da raspustimo Skupštinu, što ne vjerujem da može da se desi. Biće održani redovni izbori“, izjavio je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Front online