Reakcije

Dok zamjenik predsjednika Pokreta Samoopredjeljenje Mefail Bajqinovci tvrdi da sve ankete ukazuju da su građani zadovoljni radom aktuelne Vlade Kosova i da će ta stranka dobiti više od 50 odsto podrške na izborima, poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj ocjenjuje da je vlast podbacila u svim oblastima - od unutrašnje politike, preko ekonomije do diplomatije, te da će to potvrditi i građani na predstojećim izborima.

Bajqinovci je za Ekonomiju onlajn rekao da će Samoopredjeljenje na sljedećim izborima osvojiti većinu glasova, pozivajući se na "dobro upravljanje" tokom protekle četiri godine.

"Očekujemo apsolutnu pobjedu, više od 50 odsto podrške građana Pokretu Samoopredjeljenje. To potvrđuju i sve strane i domaće ankete, a vidjeli smo i puls javnosti. UNDP pokazuje kredibilitet kosovskih lidera. Mislim da ćemo dobiti podršku većine i da ćemo ponovo imati više od 50 odsto biračkog tijela na izborima koji će biti održani krajem ove godine", rekao je Bajqinovci.

Prema njegovim riječima, sjever je "pod kontrolom", korupcija svedena na minimum, a rad pravosudnih institucija podignuta na najviši mogući nivo.

Sa druge strane, poslanik Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj kaže za Ekonomiju onlajn da bi Kurtijeva vlada trebalo da podnese ostavku što je prije moguće, zbog nedostatka liderstva i političkih vještina.

"Što se tiče parlamentarnih izbora, da li će biti vanredni ili redovni, mi već dvije godine tražimo izglasavanje nepovjerenja Vladi ali nismo uspjeli, jer nismo imali podršku ostalih opozicinih stranaka. Svaki put smo obavještavali građane da Kurti treba što pre da ode, jer nije pokazao liderske, političke, diplomatske sposobnosti da vodi vladu. Razlog je bio njihov nedostatak djelovanja i svaki put su dolazili i odlazili bez značajnijih rezultata za građane", rekao je Lekaj.

Kada je riječ o ekonomiji, Lekaj navodi da investicije kasne ili ih uopšte nema.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online