Lider AAK

Predsjednik Alijanske za budućnost Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da premijer Albin Kurti nije naneo štetu samo Kosovu, već je doprineo podjelama Albanaca u susjedstvu, ocjenjujući da je on "regrutovan" iz Srbije kako bi oslabio uticaj albanske zajednice u regionu.

"Sve su to Kurtijeve agende, on ne radi za Kosovo, za interese Kosova. Ja sam rekao da ga regrutuje Srbija, a da kamuflira to nekom vrstom patriotizma, ali Kosovu uskraćuje strateške pobjede. Vidite da nismo blizu Natoa, četiri godine su prošle, a nemamo novih priznanja, nismo ojačali svoj međunarodni status, već smo osuđeni da trpimo sankcije EU umjesto Srbije posle napada u Banjskoj", rekao je Haradinaj za Ekonomiju onlajn.

Primjećuje da je Kurti podelio i oslabio uticaj Albanaca u svim državama u regionu.

"On je na najgori način podjelio preševske Albance, ustao je protiv Oslobodilačke makedonske armije i njenog vođe Alia Ahmetija. Ne zna ni gdje ga podržavaju u Makedoniji, ali je javno istupio protiv lidera NOV. Nova vlada danas u Makedoniji ima dogovor da patrolira sa srpskom policijom. Dakle, policija Srbije patrolira sa policijom Makedonije, a tu vladu podržava Kurti", primetio je Haradinaj.

On je Kurtijevu Vladu opisao kao "najveću štetu koja je naneta Kosovu", ističući da su međunarodni partneri izgubili poverenje u njega.

"Kurtijeva vlada je dokaz koliko su stvari postale loše za Kosovo, kako na unutrašnjem socijalno-ekonomskom planu, tako i na planu bezbjednosti. Izgubili smo povjerenje naših partnera. Odavno je trebalo da podnese ostavku, ni danas nije kasno, ali on to ne prihvata", rekao je Haradinaj.

On je dodao i da prvi put jedna albanska stranka udružuje snage sa Srpskom listom kako bi isključila bivše pripadnike OVK iz minimalne zarade.

"Imamo posla sa vladom koja je kriva prema Kosovu, pokušava da pokrije svoju krivicu i loše stvari koje je uradila Kosovu, arogancijom i neprijateljskim pristupom prema svima", zaključio je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online