Sastanak sa kolegom

Premijer Kosova Albin Kurti u posjeti je Sjevernoj Makedoniji, gdje će se sastati sa kolegom Hristijanom Mickoskim.

Poseta dolazi u vreme pogoršanih odnosa dve zemlje zbog incidenta 1. avgusta na aerodromu u Skoplju u kojem je učestvovala predsednica Kosova, Vjosa Osmani.

"Premijer Kurti, u pratnji ministara iz vladinog kabineta, u ponedeljak će boraviti u radnoj poseti Severnoj Makedoniji. Održaće se bilateralni sastanak sa premijerom Severne Makedonije, s kojim će razgovarati o bilateralnim odnosima, regionalnoj saradnji i infrastrukturnim projektima od interesa za dve države. Realizacija ove posete dogovorena je 20. jula", rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol Vlade Kosova, Prparim Krueziu (Perparim Kryeziu).

Kurti se još nije očitovao o incidentu.

Predsedništvo Kosova optužilo je 2. avgusta makedonske vlasti za kršenje međunarodne prakse i Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, navodeći da je 1. avgusta pripadnik obezbeđenja Aerodroma Skoplje (TAV) pokušao da uzme lični telefon predsednice Osmani.

"Predsednica nije dozvolila tako nešto, jer bi to bio ozbiljan prekršaj", rekao je politički savetnik Vjose Osmani, Bekim Kupina.

Makedonsko ministarstvo spoljnih poslova je izrazilo žaljenje zbog, kako se navodi, nesporazuma koji se dogodio tokom putovanja Vjose Osmani preko aerodroma u Skoplju. Pokrenuta je istraga o ovom slučaju.

Kompanija TAV navodi da je odeljenje obezbeđenja, u okviru svojih nadležnosti, izvršilo standardnu bezbednosnu proveru.

Događaj na aerodromu osudili su opozicioni političari u Severnoj Makedoniji, čak i Arben Taravari iz Vlena.

Koalicija Vlen (Vredi) dio je makedonske vlade, koju predvodi VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog.

Ovu koaliciju, koju čine stranke koje su pre bile u opoziciji, podržali su Kurti i njegov Pokret Samoopredeljenje, koji je imao članove na izbornoj listi ove koalicije.