Rješenje problema

Premijer Albin Kurti i ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati trebalo bi da se početkom iduće nedjelje sastanu sa predstavnicima Nadzornog odbora kompanije Trepča-Jug kako bi pokušali da riješe problem neisplaćenih zarada zbog čega rudari već 24 dana štrajkuju, saznaje Albanian post.

Kako saznaje ovaj portal i predstavnici sindikata rudara su tražili da prisustvuju ovom sastanku, ali nisu dobili nikakav odgovor na taj zahtjev.

Navode da je Trepča-jug ove godine dobro poslovalo zbog čega smatraju nerazumnim neisplaćivanje dvije plate.

Vlada Kosova je u četvrtak je saopštila da finansijska podrška kompaniji "Trepča" zavisi od obećanja da će troškovi biti smanjeni i da će se nastaviti povećanje proizvodnje.

Do promjena je došlo i na čelu Nadzornog odbora.

Juče je na to mjesto postavljen Fazon Ahmeti.

Ahmeti je do sada bio na funkciji zamjenika načelnika, pošto je njegovo imenovanje uslijedilo nakon što je 23. jula Osnovni sud u Mitrovici poništio odluku donetu o imenovanju Bashkima Kurtija na funkciju načelnika.

Ova odluka je doneta nakon žalbe protivkandidata Burima Asllanija, koji je tvrdio da je bilo nepravilnosti u procesu selekcije Odbora.

Nekadašnji gigant već decenijama unazad tavori, a prema najava trebalo bi da pređe u nadležnost Suverenog fonda Vlade Kosova.

Na ovaj način, Fond bi preuzeo u vlasništvo svu stratešku imovinu kako bi zatim investirao u povećanje njene vrijednosti.

Odobrenje za ovaj potez očekivalo se prošle godine.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomija online