Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti zatražio je od vlade da most na Ibru otvori samo u koordinaciji sa saveznicima, jer u suprotnom postoji rizik da tamo budu stacionirane trupe Kfora i da most ponoo bude zatvoren za saobraćaj, prenosi RTV21.

U vezi sa tim, Haliti kaže da će dijalog sa Srbijom biti nastavljen u stanju "statusa kvo", jer strane nemaju volju da implementiraju Briselski sporazum i Ohridski aneks.

"To je poznat stav koji su više puta iznele javne institucije i portparoli EU, da most na Ibru treba da bude otvoren u okviru procesa dijaloga. Živimo u nekim čudnim okolnostima gdje je vlast orijentisana da se bavi samo sjeverom. Rezultat toga je da se kupamo samo u jezeru Gazivode i šaljemo turiste da se rashlade, ali nas sa obale posmatraju mitraljezi. Međutim, most na Ibru ne bi trebalo da stvara probleme... Otvaranje i zatvaranje mosta nije dobro. Drugo, ako djelujemo bez konsultacija sa Euleksom, Kforom i Kvintom, to je problem, jer Kfor može biti stacioniran na mostu i može biti problema između Policije Kosova i građana na sjeveru“, kaže Haliti.

Prema njegovim riječima, strane u dijalogu su pogrešno pozicionirane, pa je budućnost ovog procesa i dalje nejasna.

"Obe strane su pogrešno postavljene. Pritisak međunarodne zajednice iz Kvinte nije pritisak koji obavezuje obe strane. U političkim uslovima i okolnostima u kojima se nalazimo, i Evropljani i Amerikanci pokušavaju da ubede Srbiju da napusti liniju koju ima sa Rusijom i ispuni svoje obaveze u vezi sa Kosovom. Ako je Evropsku uniju pogodilo pismo Ane Brnabić, onda je EU zauzeta 'bunarom'. Možemo i mi da pišemo pisma EU, ali ko se bavi našim pismima. Brnabić je rečeno da napiše pismo i to je to“, rekao je Haliti.

Govoreći o međunarodnom pritisku da se nacrt statuta ZSO koji je predložila EU uputi Ustavnom sudu, Haliti kaže da vlada treba da ide u tom pravcu, dodajući da će to pitanje i dalje biti uslov za članstvo u Savjetu Evrope.

"Ako čitamo Ustav Kosova, nema ništa van tog Ustava. Problem je više u egocentričnosti kosovskih političara. Potpisali smo sporazum i on je morao odmah da se primjeni... U Savjetu Evrope Kosovo ima otvoren put. Uslov je jasan, ali političari sve usporavaju“, rekao je Haliti.

PDK namjerava da pobjedi na izborima

Kada su u pitanju izbori, Haliti kaže da bi svaki od četiri termina za redovne parlamentarne izbore trebalo da bude prihvatljiv za političke partije, jer je vremenska razlika veoma mala.

Prema njegovim riječima, pošto ne postoji konsenzus političkih partija da se vanredni izbori održe na jesen, onda bi trebalo da odgovaraju 26. januar, 2. februar, 9. februar ili 16. februar naredne godine.

Naglašava da je cilj PDK da pobjedi na izborima, ili će u suprotnom ostati u opoziciji i neće se uključivati u postizborne koalicije.

Smatra da vanredni izbori neće biti održani, jer je ideja o raspuštanju skupštine politički pogrešna.

"Mislim da nije bitno da li će biti vanredni izbori ili ne. Ja sam za to da se izbori održavaju jednom u četiri godine i ako postoji interes za rušenje vlasti, institucije treba da nastave i da se bira sljedeća vlada do kraja poslaničkog mandata. Varijanta samorazriješenja poslanika je politički veoma pogrešna, neprihvatljiva iz mnogo razloga“, naglašava Haliti.

Izvor: Kosovo Online/RTV21