Sa Natoom nema šale

Bivši generalni inspektor Obavještajne agencije Kosova Burim Ramadani poručio je premijeru Albinu Kurtiju da je pametnije da prihvati neuspjeh inicijative da otvori most na Ibru nego konfrontaciju Policije Kosova i Kfora.

"Nikako ne vjerujem da će se Kurti odlučiti za direktnu konfrontaciju između Policije Kosova i Kfora. Radije prihvatite neuspjeh nego sukob”, naveo je Ramadani.

On je na Facebooku naveo i 10 razgloga zbog kojih smatra neuspjehom Kurtijevu inicijativu za otvaranje glavnog mosta na Ibru.

“Ne uspjeva da ubedi Nato da otvori most, ne uspjeva da 'drži jezik za zubima' svojim neukim i eksperimentalnim partizanima u vladi, strankama i drugim institucijama, koji su uslovno lupali u bubnjeve da nam prenesu vijest da se ‘most otvara bez dileme'", smatra Ramadani.

On je Kurtiju poručio i da ne pravi razliku između diplomatske pozicije savezničkih država u diplomatskim odnosima i vojne upotrebe Natoa u Misiji Kfora u pitanjima za koja smatraju da imaju uticaj na mir i bezbjednost.

"Bilateralni diplomatski stavovi se razlikuju po pitanjima, ali sa Natoom nema šale", poručio je Ramadani.

On je dodao da Kurtijeva vlada ne uspjeva da zaokruži svoj mandat "fazom relaksacije odnosa sa međunarodnim prisustvom".

"Ne uspjeva da ostvari simbolički čin uspostavljanja kontrole na sjeveru, odnosno otvaranje glavnog mosta, i time vraća sliku da je normalizacija na sjeveru dalje nego što optimisti objašnjavaju. Ne razume da diplomatija zahtjeva profesionalne ljude, dugoročnu posvećenost i precizno ciljanje dometa do ključnih adresa odlučivanja. Ne primjenjuje uvjerenje da su ‘rođaci za svadbe’, a ‘profesionalci za institucije’. Dakle, zajedno propadaju i diplomatija i komunikacija”, objasnio je Ramadani.

On je dodao da Kurti ne shvata da propaganda njegovim pristalica posljednjih mjeseci zapravo promoviše “nepravednu sliku naroda Kosova prema međunarodnim partnerima, a posebno Nato”.

"On ne shvata da je povećanje očekivanja za otvaranje mosta (sa ili bez Kfora) povećanje frustracije naroda Kosova prema vladi, ne samo prema Natou. On ne shvata da je nacionalna bezbjednost usko povezana sa upotrebom saveza kao dodatnog instrumenta za posedovanje resursa. Tako bi se savezi zapravo pretvorili u instrumente koji služe nacionalnoj bezbjednosti, a ne samo da utiču na nju spolja. Stoga, uprkos činjenici da neuspjesi mogu biti zaista duboki, ja ipak nikada ne bih vjerovao da to ide u konfrontaciju. Premijer Kurti na kraju svog mandata prihvata neuspjeh, ali ne i konfrontaciju sa Nato”, zaključio je Ramadani.

Izvor: Kosovo Online