Šef poslanika PDK

Predsjedavajući poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri rekao je da je proljećno zasjedanje Skupštine zaključeno sa 30 nedovršenih tačaka, što, prema njegovim riječima, pokazuje "efikasnost rada parlamenta".

"Proljećno zasjedaje počelo je krajem januara ove godine sa preko 30 nedovršenih tačaka jesenjeg zasjedanja, a zatvaramo je sa isto toliko nedovršenih tačaka. Ovo pokazuje efikasnost rada ove Skupštine“, izjavio je Tahiri u petak na konferenciji za novinare.

On je rekao da je ova sjednica bila period pobjeda u ustavnim bitkama PDK u odbrani javnog interesa i vrijednosti demokratske države. Kako je naglasio, Vlada je ignorisala Skupštinu i odustala od odgovornosti prema građanima.

Ipak, istakao je da je PDK dobila nekoliko ustavnih bitaka.

"Prva bitka u vezi sa Zakonom o Državnom zavodu za provjeru i oduzimanje neopravdane imovine bila je inicijativa koja je bila u suprotnosti sa našim ustavnim poretkom zbog čega je i Ustavni sud potvrdio naše zahtjeve. A, sa druge strane, postojao je i Zakon o Nezavisnom nadzornom savjetu, koji je bio inicijativa da se uništi državna služba na Kosovu, 20-godišnja investicija iz naših sredstava kao poreskih obveznika države i iz fondova EU", naglasio je Tahiri.

On je rekao da je PDK tokom ove sjednice predložio osnivanje četiri istražne komisije.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore