Politički analitičar

Politički analitičar Albert Musliu izjavio je da su incident sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani na skopskom aerodromu i nedavno hapšenje bivšeg pripadnika OVK u Sjevernoj Makedoniji signal promjene kursa te zemlje u vezi sa Kosovom.

"Premijer Kosova je dao otvorenu podršku vladajućoj koaliciji. A, sada je predsjednica Kosova umješana u provokativan i neodgovoran incident na skopskom aerodromu. Ovo treba da se razjasni i ko god da je izazvao incident treba da bude kažnjen. Ne može se i dalje, kao prije 20 godina, sa ovakvim provokacijama", rekao je Musliu za Kohu.

Podsjeća da su Albina Kurtija, prije nego što je postao premijer, makedonske vlasti, koje je predvodio VMRO-DPMNE, zaustavile na granici.

"Sada je Osmani bila umješana u neprimjerenu situaciju i ako državne institucije ne reaguju, to se može posmatrati kao tendencija zahlađenja odnosa između dvije države", smatra Musliu.

Prema njegovim riječima, nova makedonska vlada je pokazala tendenciju jačanja veza sa Srbijom, koja ne priznaje Kosovo.

"Primetna je tendencija svrstavanja najveće stranke na vlasti u Skoplju sa rukovodstvom Srbije. Srpski ministar unutrašnjih poslova je posjetio Skoplje, gdje je dogovoreno međusobno patroliranje policije", naveo je on.

Uvjeren je da slučaj Osmani ne može biti slučajnost, jer se, kaže, radi o predsjednici Kosova i ne može da se desi da svi koji rade na aerodromu - nisu svijesni njenog statusa.

Ukazuje da je održavanje dobrosusjedskih odnosa između Sjeverne Makedonije i Kosova od suštinskog značaja, s obzirom na to da 30 odsto građana Sjeverne Makedonije čine Albanci.

"Odnose sa Kosovom smo u prošlosti uzimali zdravo za gotovo. Ovakva situacija je bila nezamisliva prije dvije godine. Ali, i to se desilo. Više me brine to što nismo imali reakciju i poziv na odgovornost ili razjašnjenje tog slučaja, barem od njene koleginice, predsjednice Sjeverne Makedonije", rekao je Musliu.

Dodao je da svi koji su umješani u slučaj na aerodromu treba da budu privedeni pravdi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore