Više karabinjera

Zamjenik predsjednika Skupštine opštine Sjeverna Mitrovica Skender Sadiku tvrdi da bi otvaranje glavnog mosta na Ibru doprinelo normalizaciji situacije i dodao da je primjetan povećan broj pripadnika Kfora i Eulexa na mostu, prenosi Koha.

„Po našem mišljenju, most je trebalo da se otvori ranije, ali bolje ikad nego nikada. Otvaranje mosta bilo bi bliže normalizaciji. Prvi korak smo napravili kao skupština i odgovornost je data na druge aktere. Ovaj most je pretvoren u most koji je više simbol razdvajanja. Oni su u periodu od 25 godina bili veoma kreativni u podjeli grada, ali ne vidim volju i kreativnost u normalizaciji“, rekao je Sadiku.

On je dodao da je oko mosta na Ibru primjećen povećan broj propadnika Kfora i Eulexa, kao i više karabinjera koji su na samom mostu.

Istakao je da bi most trebalo da se otvori bez pompe, ali da bi prethodno, sa obe strane, trebalo očisti sva mjesta na kojima su nacionalističke parole.

„U dva dijela Ibra i dalje postoje parole koje su protiv etničkih grupa, tako da prije nego što se most otvori, treba ih očistiti od slogana. Na sjeveru, na uglu gde je džamija na ćirilici, danas je transparent na kome se veliča Ratko Mladić koji je ratni zločinac i dobro je da se most okreči“, rekao je on.

Sadiku je pozvao institucije da rade na integraciji Srba.

Premijer Albin Kurti je razgovarao o otvaranju mosta na Ibru sa ambasadorima Kvinte u Prištini.

Ambasador SAD Jeff Hovenier je nakon tog sastanka rekao da trenutno ne mogu podržati bilo kakvu promjenu statusa mosta na Ibru.

Izvor: Kosovo Online/Koha