Od jula prošle do januara ove godine Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova isplatilo je dvema kompanijama oko 277.000 dolara za lobiranje u SAD, prenosi Radio slobodna Evropa.

Radio Slobodna Evropa piše da pored iznosa isplaćenog po ugovoru o lobiranju, kompanije u vlasništvu Aferdite Rakipi i Avnija Mustafaja su takođe prijavile dodatne troškove.

Većina troškova prijavljenih na veb stranici Zakona o registraciji stranih agenata (FARA) Ministarstva pravde SAD odnosila se na obroke, ono što su opisali kao poslovne sastanke i putovanja.


Tabela: Doruntina Baftiu Izvor: Zakon o registraciji stranih agenata


Tabela: Doruntina Baftiu Izvor: Zakon o registraciji stranih agenata

Većina sastanaka se odvijala u raznim restoranima u Prištini, iako je u ugovoru o lobiranju navedeno da će oni davati strateške savjete i predstavljanje Ministarstva spoljnih poslova "unutar Sjedinjenih Država".

Tokom prvih šest mjeseci lobiranja u SAD, koju je ugovorilo Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore, Aferdita Rakipi je prijavila preko 12.000 dolara troškova. Mnogi od njih su poslovni ručkovi i večere u Prištini.

U istom periodu Avni Mustafaj je prijavio preko 7.500 dolara troškova. Neki od njih su poslovni ručkovi i večere u Prištini.


Tabela: Doruntina Baftiu Izvor: Zakon o registraciji stranih agenata

Lobisti u SAD su obavezni da dostavljaju evidenciju o svojim aktivnostima svakih šest mjeseci prema Zakonu o registraciji stranih agenata Ministarstva pravde SAD (FARA).

Iz tog razloga, Rakipijeve i Mustafajeve kompanije – Aferdita Rakipi Communication i Ambal doo – objavile su sve svoje troškove od jula prošle do januara ove godine.

Njihovi ugovori važili su do kraja juna ove godine. U Ministarstvu pravde za Radio Slobodna Evropa nisu rekli da li je ugovor sa ove dvije kompanije produžen i nisu odgovorili ni na jedno pitanje u vezi sa ovom temom.

Ni Mustafaj, ni Rakipi ni Vlada Kosova nisu dali odgovor do objavljivanja teksta.

Ostvarivali kontakte

Kompanije Aferdite Rakipi i Avnija Mustafaja nikada nisu imale još jedan lobistički ugovor registrovan u FARA-i.

Dokumenti objavljeni u ovoj agenciji pokazuju da su u periodu od jula 2023. do januara 2024. godine ostvarili ukupno šest kontakata.

Rakipi je proglasio dva kontakta, dok je Mustafaj četiri.

Virtuelni sastanak sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Jamesom O'Brienom i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara, Gabrielom Escobarom, proglasili su da je održan 13. oktobra.

Ugovorena od strane Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Kosova za lobiranje u SAD, Aferdita Rakipi ostvarila je ukupno dva kontakta tokom prve polovine trajanja svog ugovora, a Avni Mustafaj četiri kontakta.


Tabela: Doruntina Baftiu Izvor: Zakon o registraciji stranih agenata


Tabela: Doruntina Baftiu Izvor: Zakon o registraciji stranih agenata

Kosovo je i u prošlosti imalo ugovore o lobiranju. Od 1992. političke partije i vladine institucije potrošile su milione eura na lobiranje u SAD.

U većini slučajeva, za lobiranje su angažovane poznate američke lobističke firme kao što su Podesta Group i Ballard Partners.

Koliko je Kosovo potrošilo na lobiranje u SAD?

Od početka 1990-ih do danas, Kosovo je plaćalo brojne lobističke kompanije u SAD. Većina njih je navedena u nastavku.

Prema dokumentima objavljenim na sajtu FARA, u periodu od šest mjeseci, Ballard Partners je kontaktirao ukupno 238 subjekata u SAD radi lobiranja, dok je Podesta grupa kontaktirala 216.


Napomena: Tačna vrijednost može varirati jer su neke ponude prekinute prije nego što isteknu. Takođe, na listi nedostaje jedan broj ugovora sa ljudima koji su plaćeni prema sadašnjim tarifama. Označavanje ugovornih tijela je u skladu sa oznakama na web stranici FARA-e, a datum sporazuma je datum kada je objavljen na ovoj web stranici.

Tabela: Doruntina Baftiu Izvor: Zakon o registraciji stranih agenata (FARA)


Podaci objavljeni na internetu pokazuju i dodatne troškove koje su prijavili. Dok su sume za koje su sklopljeni ugovori bile veće, prijavljeni rashodi su manji nego u slučaju Rakipa i Mustafaja.

Od 12. januara do 29. juna 2012. godine lobističkoj kompaniji Podesta Group Vlada Kosova je isplatila 200 hiljada eura. Pored ove sume, potrošili su i oko dvije hiljade eura za druge dodatne troškove.

Bliski sa Gërvallom-Schwarz

Sporazumi o lobiranju potpisani su oko mjesec dana nakon porasta tenzija na sjeveru Kosova, kada su lokalni srpski stanovnici protestovali protiv albanskih gradonačelnika.


Tabela: Doruntina Baftiu Izvor: Zakon o registraciji stranih agenata (FARA)

Rakipi, rođen u Mičigenu, SAD, poznavao je ministarku spoljnih poslova Kosova Doniku Gërvalla-Schwarz, čak i prije nego što je sklopio ugovor za lobiranje. Prije deset godina, Gërvalla-Schwarz ju je označila u izazovu čitanja putem objave na svom Facebook nalogu.

Mustafaj, rođen u Njujorku, SAD, bio je ključna osoba u Albansko-američkom nacionalnom savjetu (NAAC), kao i član organizacije Germin na Kosovu, koja se uglavnom bavi pitanjima dijaspore.

Mustafaj se i dalje pojavljuje kao član odbora Germin, organizacije čiji je suosnivač Liza Gashi, sada zamjenik ministra spoljnih poslova i dijaspore.

Prema opisu koji je dao Germin, Mustafaj je predvodio američke delegacije kongresmena na pregovorima o kosovskom pitanju u Rambujeu u Francuskoj 1999. godine. U njemu je učestvovao i Rakipi, koji je takođe bio deo NAAC-a.

U martu 1999. obojica su prisustvovali sastanku sa tadašnjim američkim predsjednikom Billom Clintonom u Bijeloj kući.

Mustafaj se 2012. godine, kao izvršni direktor NAAC-a, sastao i sa tadašnjim premijerom Kosova Hashimom Thaçijem.

Izvor: RSE