Dva moguća scenarija

Nepažnja skopskog aerodroma ili provokacija, dva su moguća scenarija, na osnovu informacija koje su do sada objavljene, za ono što se predsjednici Kosova Vjosi Osmani dogodilo na aerodromu u Sjevernoj Makedoniji, izjavio je profesor prava i međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Prištini Afrim Hoti, prenosi RSE.

Hoti ističe da obezbjeđenje aerodroma „apsolutno nema pravo“ da se ponaša kao što je to bio slučaj sa predsjednicom Kosova. On smatra da, ako se govori o scenariju nemara, međunarodno pravo predviđa izvinjenje.

„Na osnovu informacija koje su do sada objavljene, mislim da postoje dva scenarija. Prvi scenario je nemar vlasti skopskog aerodroma. Uzimamo u obzir činjenicu da i u Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu, kao i drugdje, nema svo osoblje koje radi u ključnim tačkama adekvatne pripreme da razume diplomatske privilegije i imunitete javnih vlasti“, naveo je Hoti.

On je dodao da postoji i mogućnost drugog scenarija.

„U međuvremenu, postoji i mogućnost nekog drugog scenarija koji eventualno govori o određenim provokacijama, koje su u ovom slučaju pouzdane, jer već imamo srpski element u Vladi Republike Sjeverne Makedonije i da čak i takve scenarije na kraju ne treba isključiti“, rekao je on.

Takođe je naveo da obezbjeđenje aerodroma nema pravo da pretresa lične stvari vladinih zvaničnika.

„Ne, apsolutno nije u redu. Bečka konvencija o diplomatskim privilegijama i imunitetima omogućava lakše kretanje državnih organa, bilo da su unutrašnji, gdje je riječ o predsjedniku parlamenta, ministru spoljnih poslova, predsjedniku zemlje, kao i drugom diplomatskom osoblju, nema pravo da im pregleda prtljag, dok ako se govori o eventualnom skeniranju, odnosno da diplomatski prtljag, uključujući i telefon, prođe kroz bezbjednosne skenere, onda u svakom slučaju treba poštovati standardnu proceduru za sve ostale“, rekao je on.

Hoti je međutim istakao da ne može da zauzme određeni stav o situaciji, jer nema sve informacije.

„Postoje dvije različite varijante i ja ne mogu da zauzmem određeni stav, jer se ta pozicija, bez argumenata, takođe tumači kao spekulacija. Ali, želim da vjerujem da je riječ o nebrizi makedonskih vlasti kada je ophođenje prema predsjedniku jedne zemlje u pitanju. Čak, uključujući slučajeve kada je njen boravak u trećim zemljama inkognito, i da je to bila privatna posjeta, predsjednica uživa sve privilegije i nadležni bi trebalo da je tretiraju kao takvu“, rekao je on.

Ukoliko se ustanovi da se radi o nemaru osoblja, međunarodno pravo predviđa izvinjenje, ističe Hoti.

„Da bi se postigla satisfakcija, posebno ako govorimo o scenariju nemara, onda međunarodno pravo predviđa izvinjenje, ako se govori o nemaru. Čak i u određenim slučajevima, ako je to bilo zatvoreno ili privatna provokacija nekog funkcionera, normalno da bi to izvinjenje zadovoljilo naše vlasti. Ako govorimo o određenom scenariju, onda bi normalno preduzimanje mjera protiv zvaničnika koji je napravio ovakvu provokaciju izazvalo satisfakciju za Kosovo“, zaključio je on.

Izvor: Kosovo Online/RSE