Ministar za zajednice i povratak

Od posljednjih najava o mogućem otvaranju glavnog mosta na Ibru koji dijeli Mitrovicu na južni i sjeverni dio do danas ništa nije urađeno, Evropska unija je poručila da se to pitanje treba rješavati u okviru dijaloga u Briselu. Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić smatra da će most biti otvoren kada se za to budu stvorili uslovi, kao i da će most biti korišćen samo kao pješačka zona, a ne za saobraćaj motornih vozila. Na ovu situaciju govorili su i poznavaoci prilika i kako oni vide ovo pitanje, piše RTK2.

Most na Ibru je bila tema i dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa. Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić kaže da će do otvaranja mosta na sjeveru doći kada se u Briselu dogovore da su stvoreni uslovi za takav potez.

"Ja sam svoje mišljenje rekao nekoliko puta i to svoje mišljenje pokušavam da predstavim svojim kolegama ministrima naravno i premijeru, a to je da je otvaranje mosta nastalo kao dogovor dveju strana ili triju strana u Briselu i to je bio dio briselskog tehničkog procesa ili tehičkog pregovora u kome se kaže da, pored ostalog, da će dvije strane u ovom slučaju i treća kao fascilitator da će dogovoriti kad će biti stvoreni uslovi za otvaranje mosta i vrlo jedan bitan naglasak na to, most se kaže da će biti korišćen za pješake, znači to je bukvalno pješački most, nije nikad bilo predviđeno bilo da tu postoji neki saobraćaj, pogotovo auto-saobraćaj ili bilo koje druge vrste i zbog toga je krajnje neuobičajeno da se insistira na tome da bude saobraćaj automobilima ili nekim drugim vozilima kad to nikada nije bilo pomenuto u briselskom sporazumu niti u trhničkom dogovoru“, kaže ministar Rašić.

Dodaje da nema potrebe za podizanje tenzija, pogotovu u Sjevernoj Mitrovici, i da treba izbjegavati jednostrane poteze.

"Prema tome, ja bih još jednom insistirao da nikakve jednostrane poteze ne treba raditi, ko god da to radi, jer je bitno u strateškom smislu da taj deo dogovora kao što je nastao tako treba biti i završen, ne na pola puta ga presjecati i praviti svoje neke ideje i planove ili sprovođenja, nego ostati dosljedan i to je ono što generalno iz mog viđenja politike uvijek treba da stoji“, reko je ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

Aleksandar Šljuka iz NVO Nova društvena inicijativa kaže da postoje brojne zabrinutosti zbog otvaranja mosta na Ibru, prije svega na koji način će to biti urađeno i kome će to zaista koristiti.

"Mi ako pričamo o tim nekim benefitima koje je premijer Kurti spomenuo dakle ekonomsko povezivanje, trgovina i slično, mi prema nekim ranijim odlukama koje je donosila Vlada Kosova možemo da vidimo da jednostavno oni to ne rade, dakle oni to nisu radili u prethodonom periodu, imamo na primjer zabranu uvoza robe koja je na snazi već više od godinu dana, imamo tu uredbu Centralne banke Kosova kojom je praktično ukinut srpski platni promet dakle to su dve stvari koje su otežale maksimalno upravo taj ekonomski aspekt, privredni aspekt srpske zajednice koja živi ne samo na sjeveru ali i širom Kosova i ukoliko stvarno ova Vlada zaista želi da pospješi tu ekonomsku sferu i saradnju u trgovini prvo treba da se pozabavi tim odlukama, kako te odluke utiču na zajednicu i da gleda kako da prvo ispravi te negativne posljedice”, kaže Šljuka.

Direktor KIPRED-a Lulzim Peci smatra da otvaranje mosta treba da se uradi u punoj saradnji sa EU.

"Mislim da bi eventualno otvaranje mosta u Mitrovici trebalo da bude urađeno u punoj saradnji sa EU i Kforom na osnovu odgovarajućih odredbi sporazuma postignutog u Briselu 2014. i 2016.godine”, rekao je Peci za RTK2.

Premijer Kosova Albin Kurti nedavno je izjavio  da njegova vlada namjerava da otvori glavni most preko rijeke Ibar i da ta akcija nije usmjerena protiv bilo koga. Prema riječima Kurtija, otvaranje mosta će pomoći svim stanovnicima tog kraja, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.