Insistiranje

Premijer Kosova Albin Kurti sastao se danas sa ambasadorima zemalja Kvinte kako bi razgovarali o otvaranju glavnog mosta na Ibru. Tokom ovih razgovora, Kurti je istakao da most mora da se otvori i da sloboda kretanja i vladavina prava ne ugrožavaju mir i bezbjednost.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova, današnji sastanak održan je tačno osam godina nakon razgovora koji su održani 2. avgusta 2016. godine u Briselu u vezi sa primjenom Sporazuma o mostu u Mitrovici u okviru dijaloga u Briselu, nakon čega je uslijedio Plan Evropske Unije za otvaranje mosta u Mitrovici za pješake i vozila u oba smjera.

Kurti je diplomatskim predstavnicima zemalja Kvinte i EU predstavio plan Vlade za otvaranje mitrovačkog mosta preko rijeke Ibar. Planom su predviđena ispitivanja infrastrukturne stabilnosti mosta, procjena rizika od elementarnih nepogoda, vizuelna revitalizacija mosta sa pristupom mostu za sve, razgovori sa građanima i interesnim grupama, kao i sveobuhvatna informativna kampanja o koristi i ciljevima otvaranja mosta.

„Konsultacije i koordinacija se nastavljaju. Kako se navodi u planu Evropske Unije za revitalizaciju mosta, mitrovački most preko Ibra postaće simbol normalizacije odnosa na Kosovu. U istom planu se navodi da će ’njena revitalizacija u velikoj meri doprineti olakšavanju kontakata između svih građana Sjeverne i Južne Mitrovice i time doprineti razmjeni i razumevanju’. Dakle, most se mora  otvoriti. On je u službi svih, a nije  protiv nikoga. Sloboda kretanja i vladavina prava ne ugrožavaju mir i bezbjednost, naprotiv. Most je simbol slobode kretanja, što je osnovna vrednost i sloboda Evropske Unije. Most je simbol integracije, što je zajednički rad Kosova sa našim partnerima. Vlada je i za slobodno kretanje i za integraciju građana“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da su razgovarali o dešavanjima na Kosovu i aktuelnim temama. Kurti ih je, kako se navodi, upoznao sa rezultatima mjera i politika zapošljavanja i socijalne zaštite u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru, konkretno sa mjerom „Vlada za porodicu“, u okviru koje je posredovano i podržano zapošljavanje 231 lica u ovim opštinama.

„U međuvremenu, interesovanje građana iz redova nevećinske srpske zajednice da budu opremljeni dokumentima Republike Kosovo poraslo je u posljednjem kvartalu prošle godine, a posebno u prvih šest mjeseci ove godine, što svjedoči njihovu volju i interes  za održivu integraciju“, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online