Politički analitičar

Politički analitičar Blerim Canaj ocjenjuje da je nepovjerenje u dijalog i sporazum o normalizaciji odnosa kod Srba i Albanaca rezultat politika Kosovo i Srbija koje bi morale da se fokusiraju na život građana.

“Mislim da naša vlada mora da priča sa Srbima koji žive ovdje. Nije toliko bitno šta misli Vučić ili oni u Srbiji, ili šta tamo izvještavaju mediji, nego je bitno da se vidi kako žive i šta misle Srbi koji žive ovdje na Kosovu. Ponekad imam osjećaj da ni Vučića, ni Kurtija ne interesuju puno srpski narod ovdje na Kosovu, nego im trebaju samo za svoje političke ciljeve. Recimo, kada Kurtiju nešto treba, desi se nešto na sjeveru ili ako Vučiću treba, kada ima probleme u Srbiji, opet se nešto desi na sjeveru”, kaže Canaj za Kosovo onlajn.

Ovo je po njemu i ključan razlog nepovjerenja u dijalog.

“Ljudi su to počeli da primećuju i naravno da će da se izgubi i povjerenje u dijalog. Mislim da je albanska strana počela da se ne bavi puno s ovim stvarima, a na drugoj strane imate srpske medije koji bombarduju informacijama o tome da se Bog zna šta dešava na Kosovu. Recite nekom Srbinu koji nikada nije bio na Kosovu da ste došli u Prištinu i da vam dajem intervju. Koliko će vam povjerovati? Postoji neka iluzija kao da Srbi na Kosovu ne mogu ništa, kao da je ovdje neka represija”, zaključuje Canaj.

Izvor: Kosovo Online