Plate nigdje...

Nakon što su, poslije sastanka sa rukovodstvom "Trepče jug", rudari najavili da će nastaviti štrajk dok im ne budu isplaćene plate za posljednja dva mjeseca, Vlada Ksoova je saopštila da je jedini put da rudnik izađe iz krizne finansijske situacije povećanje proizvodnih kapaciteta i prihoda kompanije, prenosi Gazeta Express.

"Kompanija je u krizi zbog kašnjenja proizvodnje i nedovoljnih prihoda. Ministarstvo privrede je podržalo kompaniju subvencijama u iznosu od 3,3 miliona eura, što je iznad iznosa planiranog za cijelu godinu. Međutim, ova sredstva nisu bila dovoljna da pokriju operativne troškove i plate, koje čine značajan dio troškova kompanije", navodi se u saopštenju vlade.

Poručuju da je jedini način da se stabilizuje finansijska situacija, što znači i redovnu isplatu zarada zaposlenih - povećanje proizvodnje i prihoda i smanjenje rashoda.

"Očekujemo da se izazovi kompanije rešavaju na jasan, efikasan i održiv način. Konkretno, Vlada Kosova očekuje od kompanije da obezbjedi povećanje proizvodnje prihoda i smanjenje rashoda, kao jedini način da se postigne stabilizacija operativnog i finansijskog stanja kompanije i redovna nadoknada zaposlenima na održiv način", ističu iz vlade.

Dodaju i da će finansijska podrška zavisiti od konkretnog plana i zalaganja za smanjenje troškova i nastavak proizvodnje.

"Vlada ostaje u stalnoj komunikaciji sa Nadzornim odborom kompanije. Očekujemo da su sve strane maksimalno posvećene dugoročnom rešenju, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i odgovornostima. U isto vrijeme, Vlada se bavi planom koji je predložila kompanija Trepča-jug. Finansijska podrška zavisi od konkretnog plana i opredjeljenja da će se troškovi smanjiti i nastaviti rast proizvodnje. Ne postoji drugi put osim intenzivnog rada i zalaganja, reda, kontrole i odgovornog upravljanja preduzećem za uspeh", zaključuje se u saopštenju.

Rudari su Vladi odgovorili nekoliko sati kasnije, tražeći od nje da pozove na odgovornost upravu koju je sama imenovala.

"Vrijeme je da vlast razmisli, jer smo vas mi, rudari, odavno upozorili. Pokušali smo da pokažemo nezadovoljstvo, ali izgleda da ni to nije bilo dovoljno. Shvatite da mi ne tražimo nešto nelegitimno, mi tražimo isplatu našeg rada, odnosno plate koja proizilazi iz Zakona o radu. Nemojte kažnjavati rudare, zahtjevajte odgovornost od onih koji su loše upravljali", navodi se u reagovanju Samostalnog sindikata rudara Trepče.

U reagovanju se navodi i da su rudari radom i posvećenošću ispunuilii obavezu koju su imali, za što veću proizvodnju.

"Oni koji moraju da budu odgovorni na prvom mjestu su uprava i Odbor, koje je uvijek postavljala Vlada, pa je to mjesto gdje treba tražiti odgovornost i odgovornost", poručuju rudari.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express