Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani istakla je da pitanje otvaranja mosta na Ibru ne treba da bude tema dijaloga i da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nema šta da se pita u vezi sa puštanjem saobraćaja preko mostova na Kosovu.

Odgovarajući na izjavu zvaničnika EU da most u Mitrovici mora da se riješi kroz dijalog Kosova i Srbije, Osmani je na Facebooku napisala da bi tako nešto predstavljalo kršenje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustava Kosova.

"Pitanje mosta ne bi trebalo da bude tema dijaloga sa Srbijom. Tako nešto bi predstavljalo ozbiljno kršenje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnosti naše zemlje. Vučić nema šta da se pita o tome kada će biti pušten saobraćaj preko mostova na Kosovu. Jedini dijalog koji bi trebalo da se vodi je onaj unutar Kosova, između naših institucija i naših bezbjednosnih partnera (posebno sa Natoom) kako bi se izgradio zajednički plan implementacije za otvaranje mosta za  saobraćaj, koji ima u vidu bezbjednosne procene i interese naših građana", podvukla je.

Portparol Evropske unije Peter Stano poručio je da je odluka oko otvaranja glavnog mosta na Ibru tema dijaloga i da bilo kakva akcija u vezi sa tim može biti doneta samo u okviru dijaloga Kosova i Srbije, koji se vodi uz posredovanje EU.

"Ponovno otvaranje mosta na Ibru je tema dijaloga i bilo koja odluka o tome mora biti doneta kroz dijalog", naglasio je Stano.

Izvor: Kosovo Online