Istraživački novinar BIRN-a

Kreshnik Gashi, istraživački novinar BIRN-a kritikovao je kosovske institucije što nisu preduzele nikakve konkretne korake, nakon bjekstva Fatona Hajrizija iz zatvora, kako bi kazneno-popravnu službu Kosova pozvale na odgovornost za ovaj slučaj, piše Dukađini.

„Institucije se i dalje ne oglašavaju o ovom bjekstvu, kao ni o drugim dešavanjima. Još uvijek nemamo nijednu osobu u okviru Kosovske popravne službe koja je suspendovana ili otpuštena jer nije radila svoj posao kako je trebalo u procesu Fatona Hajrizija“, naveo je Gashi.

On je naglasio da ne postoji prava stručna istraga koja će otkriti način bjekstva i ljude koji su pomogli u ovom činu.

Gashi je istakao da postoji oklevanje da se sprovede detaljna krivična istraga i igra se „ping-pong“ između institucija kako bi se utvrdilo ko treba da istražuje i šta treba da se uradi.

"Mislim da bi Tužilaštvo trebalo da uradi svoj posao i da pokrene istragu o ovom slučaju", rekao je Gashi i dodao da se još uvek ne zna ko je potpisao papire koji su Hajrizija poslali u zatvor otvorenog tipa.

On je podsjetio da je Hajrizi, kome je preostalo sedam godina kazne, ranije često bježao i da je veće za uslovni otpust odbilo njegovo puštanje na slobodu iz konkretnih razloga.

Izvor: Kosovo online/ Dukagjini