Portparol EU

Portparol Evropske unije Peter Stano poručio je da odluka oko otvaranja glavnog mosta na Ibru tema dijaloga i da bilo kakva akcija u vezi sa tim može biti doneta samo u okviru dijaloga Kosova i Srbije, koji se vodi uz posredovanje EU.

Stano je na brifingu za novinare u Briselu istakao da EU nikada nije spekulisala o scenarijima ili generalnoj poziciji kada su u pitanju sporazumi koji moraju da se implementiraju u okviru dijaloga.

"To je jedan dugoročan stav Brisela koji važi za obe strane. Bilo kakvi koraci ili akcije koje preduzima ili planira da preduzme jedna ili druga strana u dijalogu, a koje mogu uticati na tok razgovora, treba da budu razriješeni, prodiskutovani ili kao jedna od tema dijaloga pod nadzorom EU", naglasio je Stano.

U vezi sa tim, on je, na pitanje novinara šta će se dogoditi ako Kosovo otvori most između južne i sjeverne Mitrovice, rekao da to mora biti tema dijaloga.

"Ponovno otvaranje mosta na Ibru je tema dijaloga i bilo koja odluka o tome mora biti doneta kroz dijalog", naglasio je Stano.

Na brifingu za novinare portparol Evropske unije je govorio i o merama koje su prije više od godinu dana uvedene Kosovu. Stano je odgovarajući na pitanje rekao da će svaka akcija zemalja članica u vezi sa mjerama biti objavljena.

„Ne komentarišemo tekuće procese ili procedure država članica u Savjetu, niti između institucija i država članica. Ako zemlje članice odluče da uklone mjere, na ovaj ili onaj način, mi ćemo se oglasiti neophodnim saopštenjem“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online