Specijalizovano tužilaštvo

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu zatražilo je nastavak pritvora protiv Hashima Thaçija i Kadrija Veselija, zbog kako navode, ometanja sudskog procesa, mogućih novih zločina i bjekstva, piše Gazeta express.

„Nijedan od modaliteta uslovnog otpusta nije u stanju da u dovoljnoj meri ublaži rizike. Relevantnim rizicima se može efikasno upravljati samo u pritvorskim objektima što je nedavno potvrdilo i ovo vijeće“, navodi se saopštenju Specijalnog suda.

Kako navode Specijalnog suda, ništa se od posljednje odluke suda o produženju pritvora dvojici optuženih nije promjenilo.

„Naprotiv, Thaçijevo ponašanje sada predstavlja povećan rizik da čak ni standardna ograničenja komunikacije i nadzor Pritvorskog centra nisu dovoljn, što iziskuje nametanje još strožeg režima od strane ovog vijeća. Dakle, posebno u odnosu na nastavak suđenja i dalje otkrivanje dokaza, osnovni rizici su veći nego ikad”, navodi se u saopštenju.

I u slučaju Kadrija Veselija saopštenje Specijalnog sudaje navelo iste razloge.

Specijalno tužilaštvo je 30. septembra 2022. godine dostavilo potvrđenu izmjenjenu optužnicu protiv Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija u kojoj se terete za navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express