Na meti 'Guxo' lista

Bivši poslanik Pokreta Samoopredjeljenje u Skupštini Kosova Haki Abazi, izjavio je da premijer Albin Kurti preko ministrice spoljnih poslova Donike Gervalle pokušava da uništi predsjednicu Vjosu Osmani.

Abazi je tako prokomentarisao Gervallin sukob sa Osmani oko slanja nacrta statuta ZSO Ustavnom sudu, što mnogi u Prištini smatraju orkestriranim napadima premijera Kurtija na predsjednicu.

Abazi se pridružio kritikama prema Kurtiju istakavši da se šef Samoopredjeljenja ponaša prema Osmani isto onako kao što su ranije drugi ponašali prema njemu.

"Sve ovo nema veze sa Gervallom i Osmani, već sa Kurtijevom strategijom da uništi Vjosu Osmani. Kurti je komunista koji želi da uništi opoziciju, posebno desnicu na Kosovu. To je ista strategija koja je već viđena u Albaniji. Kurti hoće da uništi 'Guxo' listu", rekao je Abazi.

On je dodao da će premijer propasti jer su, prema njegovim riječima, građani razumijeli njegovog "đavola".

"Kurti koristi slabu osobu kao što je Gervalla, bez kičme i političkog iskustva, da uništi 'Guxo' listu. Mislim da će ovo propasti jer građani svakodnevno uviđaju njegovu zlobu“, naglasio je Abazi.

Tishukaj: Osmani i Gervalla imaju različite stavove


Za razliku od dvoje bivših poslanika Samoopredjeljenja, sadašnja poslanica ove stranke Mirlinda Tishukaj ima drugačije mišljenje o odnosu Vjose Osmani i Donike Gervalle. Tishukaj njihove izvještaje ne vidi kao sukob, već naglašava da one imaju različite stavove koji će se vremenom rješiti.

Prema njenim riječima, saradnja sa listom "Guxo" se neće mijenjati.

"To nisu sukobi, već različiti stavovi i može doći do neizvjesnosti koja će se vremenom rješiti. Državni funkcioneri moraju da imaju dosljednost, tako da možete imati nesuglasice i u porodici, ali sa dobrim ciljem. Kao država i kao institucije mogu da se raziđu po određenim pitanjima. Imamo izvanrednu saradnju sa Listom "Guxo" i ja ću je nastaviti“, naglasila je Tishukaj.