Na letu za Ljubljanu

Danas popodne se dogodio incident na skopskom aerodromu. Obezbjeđenje aerodroma pokušalo je da uzme lični telefon predsjednice Kosova Vjose Osmani. Ovu vijest je za RTK potvrdio savjetnik za medije Bekim Kupina, koji je rekao da je, suprotno međunarodnoj praksi, zvaničnik aerodroma pokušao da fizički gurne predsjednicu, a u tom slučaju je Policija Kosova bila prinuđena da joj otvori put.

"Suprotno međunarodnoj praksi i Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, obezbjeđenje Aerodroma Skoplje pokušalo je da uzme lični telefon predsjednice. Predsjednica tako nešto nije dozvolila, jer bi to bio težak prekršaj. Uprkos objašnjenju pravila koje je tim predsjedice dao zvaničniku aerodroma, on je pokušao da fizički gurne predsjednicu, u kom slučaju je Policija Kosova bila prinuđena da reaguje da otvori put. Ovakvo ponašanje makedonskog aerodromskog zvaničnika je u suprotnosti sa bilo kakvom međunarodnom praksom, po kojoj su šefovi država kada putuju zaštićeni diplomatskim privilegijama i imunitetima. Kršeći ova pravila, makedonska strana je uzela ličnu torbu predsjednice. Iako je to bilo protivno pravilima, tim  predsjednice je to dozvolio kako bi predsjednica mogla da uđe na aerodrom, tačnije u VIP salon, koji je rezervisan uz verbalnu notu naše ambasade, kao što je praksa za putovanja šefova država. Međutim, iz bezbjednosnih razloga nije bilo dozvoljeno predati lični telefon na bilo koji način”, rekao je Kupina.

Kupina ističe da je bahato i nasilničko ponašanje funkcionera skopskog aerodroma bez presedana i da se nikada nije dogodilo ni u jednom putovanju predsjednice bilo gdje u svijetu, uključujući i zemlje koje nisu priznale Kosovo.

"Jasno se primjećuje da je u predmetnom slučaju postojala tendencija da se provocira delegacija Republike Kosovo i izazove incident“, izjavio je on.

On je zahvalio predsjedniku Sobranja Severne Makedonije Afrimu Gashiju što je intervenisao u čitavoj situaciji stvorenoj na skopskom aerodromu.

"Predsjednica je obavjestila predsjednika Sobranja g-dina Afrima Gashija o ovom diplomatskom skandalu koji je izazvala makedonska strana, kome se zahvaljuje na pruženoj pomoći. Vrijedi napomenuti da nakon što je predsjednica ušla u avion, skopski aerodrom nije dozvolio komercijalnom avionu da poleti duže od sat vremena, pod izgovorom da slovenačka država ne dozvoljava polazak, jer ne bi bio spreman za sletanje, kabinet predsjednice je kontaktirao slovenačku stranu, koja nas je obavijestila da to apsolutno nije tačno i da bi avion mogao da sleti u zakazano vrijeme. Predsjedništvo smatra svaki nepravilan napad i tretman visokih državnih zvaničnika kao napad na samu Republiku Kosovo, nikada u njenoj historiji, nije tretiralo predsjednika/predsjednicu, premijera ili ministre Sjeverne Makedonije ili bilo koje druge zemlje na takav način, niti će to ikada dozvoliti“, zaključio je Bekim Kupina.