Povećan rizik!

Policija Kosova apelovala je na građane i sve ostale subjekte da u vrijeme visokih temperatura vode računa da ne bi izazvali požare.

Policija Kosova, Agencija za upravljanje vanrednim situacijama, Ministarstvo životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture, kao i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, održali su juče sastanak u prostorijama Generalne direkcije Policije Kosova u Prištini, sa direktorom Odjeljenja za javnu bezbjednost Arbneshom Ajvazi, gdje se razgovaralo o modelima postupanja u slučaju prijavljivanja ili utvrđivanja slučajeva ili podmetanja požara.

S obzirom na visoke temperature koje se bilježe ovog ljeta, procjenjuje se da je potencijalno povećan rizik od nastanka požara i njihovog brzog širenja, navode iz Policije Kosova.

Naglašavaju da je cilj ovog sastanka da se preduzmu mjere za prevenciju, kao i koordinaciju postupanja u slučaju rizika od požara, zaštite života građana, zaštite imovine i životne sredine u cjelini.

Policija Kosova poručuje da su namjerni požari i požari izazvani nepažnjom krivična djela i sankcionisani su zakonom.

Apeluju na sve građane koji poseduju i obrađuju zemljište, da „ni u kom slučaju ne izazivaju paljevine, jer će se suočiti sa pravnim posljedicama“. Ujedno, navode da će svi vlasnici zemljišta koji pale vatre u cilju čišćenja grmlja i otpada, biti sankcionisani na način da neće ući u programe subvencija.

Apelovali su i na građane da za svaki slučaj požara obavjeste nadležne institucije pozivom na brojeve za hitne slučajeve: Policija 192, Vatrogasci 193, Agencija za vanredne situacije 112.

U saopštenju policija navodi da je saradnja između njih, Agencije za vanredne situacije kao i drugih organa od velike važnosti, posebno kada je u pitanju identifikacija osoba koje bi, prema njihovim riječima, potencijalno mogle biti uzročnici požara.