Dugoročno rješenje...

Vlada Kosova je u jučerašnjem saopštenju navela da će pronaći dugoročno rješenje za "Trepču jug", ali da će finansijska pomoć zavisiti od obećanja da će se troškovi smanjiti a proizvodnja povećati, piše Koha.

Rudari "Trepče jug" danima štrajkuju zbog plata i uslova rada.

„Finansijska podrška zavisi od plana i konkretnog opredjeljenja da će se troškovi smanjiti a proizvodnja nastaviti. Ne postoji drugi put osim intenzivnog rada i zalaganja, kontrole i odgovornog upravljanja“, navodi se u saopštenju Vlade.

Vlada je saopštila da očekuje da kompanija i njeno rukovodstvo preduzmu mjere koje povećavaju internu operativnu i finansijsku kontrolu, kao i radikalne reforme koje transformišu njihovo poslovanje.

„Ministarstvo privrede je podržalo kompaniju subvencijama u iznosu od 3.3 miliona eura, što je iznad iznosa planiranog za cijelu godinu. Međutim, ova sredstva nisu bila dovoljna za pokriće operativnih troškova i plata zaposlenih, koji čine značajan dio troškova kompanije“, navodi se u saopštenju.

Vlada je navela očekivanja koja ima od "Trepče jug" od kojih je zatražen akcioni plan.

„Očekujemo da se izazovi kompanije rješavaju na jasan, efikasan i održiv način. Konkretno, Vlada Kosova očekuje od kompanije da obezbjedi povećanje proizvodnje prihoda i smanjenje rashoda, kao jedini način da se postigne stabilizacija operativne i finansijske situacije kompanije i redovna kompenzacija zaposlenih na održiv način", navodi se dalje.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore