Zahlađeni odnosi

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu smatra da su odnosi između premijera i predsjednice, Albin Kurtija i Vjose Osmani, zahladili upravo zbog budućeg predsjedničkog mandata, jer bi, kako pojašnjava, stranka sa kojom Samoopredjeljenje uđe u koaliciju mogla da traži tu funkciju.

Zato smatra da će Kurti biti primoran da "žrtvuje" Osmani za koaliciju sa drugom strankom.

"Kriza je vrlo jednostavna, radi se o predstojećim predsjedničkim izborima. Kada dođu predsjednički izbori, Kurti bi morao da pravi koaliciju sa drugom strankom, a ta stranka svakako može da traži mjesto predsednika. Tako da će Kurti morati da žrtvuje Osmani. Položaj predsjednika je uzrok problema", rekao je Spahiu za Teve 1.

Kriza u odnosima Osmani i Vlade Kosova postala je evidentna nakon pisma koje je ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz uputila Savjetu Evrope, a o kojem predsjednica Kosova nije bila obavještena. Osmani je tada ukazala da taj korak nije u duhu saradnje.

Kurti juče nije učestvovao na konsultacijama o datumu izbora na koje je Osmani pozvala lidere političkih partija, jer je, kako je saopšteno iz vlade, bio na radnom ručku sa ambasadorima akreditovanim na Kosovu.

Izvor: Kosovo online/TEVE1