Politički analitičar

Politički analitičar Visar Xhani ocjenio je da reakcija predsjednice Kosova Vjose Osmani ukazuje da lider Pokreta Samoopredjeljenje, premijer Albin Kurti, sa konsultacija o datumu parlamentarnih izbora, nije izostao samo zbog njegove dnevne agende, odnosno zbog radnog ručka sa ambasadorima, kako je saopšteno iz te stranke.

Osmani je nakon sastanka sa liderima političkih stranaka izjavila da ne zna zašto Kurti nije bio prisutan i predložila novinarima da "ga to pitaju sami", a Xhani ocjenjuje da takav odgovor ukazuje na to da ručak sa ambasadorima nije bio razlog njegovog odsustva.

Zato smatra da su Kosovu zaista potrebni izbori.

"Možda bi to moglo da bude pitanje dnevnog reda, ali izjava predsjednice ne ostavlja ovaj utisak, tako da je riječ o nečemu mnogo većem. Sa tog aspekta posmatrano, razumem da su nam potrebni izbori", istakao je Xhani za Teve 1.

Dodao je da bi Osmani, u slučaju da se umjesto Kurtija na sastanku pojavio Glauk Konjufca kako je bilo predloženo iz stranke, prekršila protokol s obzirom na to da Ustav obavezuje samo lidere partija da učestvuju.

Govoreći o napetim odnosima između ministarke spoljnih poslova Donike Gërvalle-Schwarz i predsjednice Osmani ocjenio je da nije riječ ni o čemu ozbiljnom.

Izvor: Kosovo online/TEVE1